VVD



Nieuws

18 feb 2004 - VVD: geen naheffing voor PC privé
regelinggebruikers

De Tweede-Kamerfractie van de VVD wil niet dat werknemers die gebruik hebben gemaakt van de PC privé regeling een naheffing krijgen voor de aangeschafte computer. Dit vindt woordvoerster Ineke Dezentjé Hamming. Zij vraagt de staatssecretaris van Financiën om opheldering inzake de uitvoering van de PC regeling. Dezentjé wil dat de staatssecretaris een regeling treft om de mogelijke gevolgen voor de werknemers in kwestie te repareren.

Vragen van het lid Dezentjé Hamming (VVD) aan de staatssecretaris van Financien inzake de fiscale regeling PC privé.

1.

In het Belastingplan 2004 is het bedrag van de PC privé regeling van 2269,- naar 1415,- euro verlaagd. Een aantal werknemers is in de jaren 2002 en 2003 een PC privé-regeling met zijn werkgever overeengekomen, daarbij uitgaande van een bedrag van maximaal ¤ 2269 dat in de jaren daarna (maximaal drie jaar) terugbetaald zou worden in vakantiedagen en/of loon. Is het waar dat deze werknemers nu geconfronteerd kunnen worden met een naheffing die kan oplopen tot ¤784 (zie het artikel "PC regeling met ingang van 2004: de mogelijke implicaties" in Beloning & Belasting nummer 1 d.d. 8 januari 2004)?

2.

Hoeveel werknemers worden hierdoor gedupeerd?

3.

Deelt de staatssecretaris de mening dat werknemers en werkgevers niet redelijkerwijs hebben kunnen anticiperen op de nieuwe regeling die pas medio december bekend is geworden?

4.

Acht de staatssecretaris het billijk dat deze werknemers nu met terugwerkende kracht geconfronteerd worden met een naheffing die zij tot medio december 2003 niet hadden kunnen voorzien?

5.

Is de staatssecretaris het met de stelling eens dat er geen sprake mag zijn van verandering van regels met terugwerkende kracht van de vóór 1 januari 2004 gesloten pc-privé koopovereenkomsten?

6.

Is de staatssecretaris bereid op korte termijn een regeling te treffen om de gevolgen voor de betreffende werknemers te repareren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en op welke wijze?