Gemeente Den Haag

februari 2004
Dunne Bierkade/Groenewegje (Avenue Culinaire) opnieuw ingericht (18 februari)

De Dunne Bierkade en het Groenewegje, tussen de Spinozastraat en de Stationsweg, worden opnieuw ingericht. Dit laatste deel van de Avenue Culinaire wordt zo ingericht dat er voor bestaande en nieuw te vestigen horecabedrijven ruimte ontstaat voor terrassen op en aan het water. Uitgangspunt is dat de parkeerplaatsen beschikbaar blijven voor bewoners en dat het verkeer gebruik blijft maken van de grachten. De Avenue Culinaire moet een aantrekkelijk verblijfsgebied worden met een hoge ruimtelijke kwaliteit. De plannen voor de herinrichting zijn in nauw overleg met bewoners en belanghebbenden tot stand gekomen.

Bomen
De bomen op het Groenewegje blijven staan en de groeiomstandigheden van deze bomen worden verbeterd. Op de Dunne Bierkade komt nieuwe beplanting. Voor de 19 bomen die hier staan is inmiddels een kapvergunning verleend. Hiervoor komen 19 nieuwe linden terug. De volwassen iep op de hoek met de Wagenstraat blijft staan.

Verkeer
Het uitsluitend parkeren tussen de bomen van het Groenewegje blijft bestaan. De rijweg wordt versmald, zodat het trottoir iets breder wordt. Enkele parkeerplaatsen worden opgeheven om de toegang tot de terrassen op het water mogelijk te maken. Het trottoir van de Dunne Bierkade wordt ongeveer een meter breder. Het verkeer blijft in één richting rijden over de grachten.
Er komen geen drempels, maar op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners worden de 30km borden wel teruggeplaatst. Daarnaast worden bij de toegang tot de Dunne Bierkade en het Groenewegje ter hoogte van de Stationsweg en de Spinozastraat inritconstructies aangebracht.

Parkeren
Langs de Dunne Bierkade is alleen nog langsparkeren mogelijk aan de waterkant. Zo ontstaat er meer ruimte om een aantrekkelijk verblijfsklimaat te realiseren. Na de herinrichting blijven er 28 parkeerplaatsen over, inclusief de benodigde laad- en loshaven. Om ervoor te zorgen dat de beschikbare parkeerplaatsen op straat ook daadwerkelijk door de bewoners kunnen worden gebruikt, zijn de ondernemers bereid hun gasten een uitrijkaart voor de parkeergarage te verstrekken.

Uitvoering
Het is de bedoeling dat de herinrichting van de Dunne Bierkade eind februari start en voor het terrasseizoen gereed is. De herinrichting van het Groenewegje tussen de Spinozastraat en Stationsweg volgt aansluitend.