Gemeente Den Haag

februari 2004
Mensen moeten werken of leren (10 februari)

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Haag hebben twee verordeningen vastgesteld in het kader van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB): de reïntegratieverordening en de maatregelenverordening. Er komt voor iedereen een arbeidsplicht en mensen die niet of onvoldoende meewerken aan de arbeidsplicht krijgen te maken met verscherpte sancties. De commissie SZWI en de gemeenteraad bespreken de verordeningen op respectievelijk 18 februari en 4 maart.

In tegenstelling tot de Algemene Bijstandswet, kent de WWB een arbeidsplicht voor iedereen tot 65 jaar; wie kan werken, moet werken. Dit geldt ook voor Hagenaars van 57,5 jaar en ouder en voor alleenstaande ouders. Voor de ouderen geldt de arbeidsplicht alleen als de arbeidsmarkt perspectieven biedt. Ook alleenstaande ouders met kinderen, ongeacht de leeftijd van de kinderen, moeten volledig beschikbaar zijn voor werk. Alleen op grond van individuele omstandigheden kan van de sollicitatieplicht worden afgeweken. Een individuele ontheffing van de sollicitatieplicht betekent overigens geen ontheffing van de eventuele verplichting om aan een taaltraining deel te nemen; mensen moeten werken of leren . Dit heeft te maken met het belang dat het College hecht aan de beheersing van de Nederlandse taal.
Om het principe van 'werk boven inkomen' te onderstrepen, heeft het College van BenW in de
maatregelenverordening zwaardere sancties voorgesteld op het niet of onvoldoende meewerken aan de arbeidsplicht.

Per 1 januari 2004 vervangt de Wet Werk en Bijstand de Algemene Bijstandswet. De gemeente Den Haag heeft besloten tot een gefaseerde invoering. Daarom hoeft de wet pas in 2005 volledig operationeel te zijn. Uitgangspunt van de nieuwe wet is 'werk boven inkomen' en dat elke vorm van werk passend is, ongeacht leeftijd of opleiding. Uitzondering is werk dat in strijd is met de wet of indruist tegen de goede zeden.

Aan wie niet gelijk aan het werk kan, is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden in de vorm van kinderopvang, scholing, training, duale trajecten en gesubsidieerde arbeid. In de reïntegratieverordening staat welke groepen Haagse burgers gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. Naast mensen met een bijstandsuitkering zijn dat ook personen met een ANW-uitkering of mensen met een verdienende partner. Om maatwerk te kunnen leveren en in te kunnen spelen op de actualiteit wordt er jaarlijks een reïntegratiebeleidsplan opgesteld. Zowel nieuwe als bestaande klanten van de dienst SZW krijgen voorlichting van de gemeente over de nieuwe rechten en plichten volgens de WWB. Dit gebeurt in persoonlijke gesprekken of schriftelijk.