Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

18-2-2004

Het ministerie van Financiën heeft samenwerkingsverbanden van gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars bij herstructurering onder voorwaarden vrijgesteld van de dubbele heffing van overdrachtsbelasting. Dit mede op advies van VROM. VROM constateerde dat de dubbele heffing de nieuwbouw en renovatie in de 56 prioriteitswijken in een aantal gevallen vertraagt. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2003.

Samenwerkingsverbanden bij herstructurering bestaan bijvoorbeeld uit de gemeente, één of meerdere woningbouwcorporaties en eventueel een projectontwikkelaar. Ze worden opgericht om wijken te herstructureren (renovatie en realiseren van nieuwbouw). Samenwerkingsverbanden hebben alle relevante onroerende zaken van een wijk in handen. Ze moesten zowel bij de inbreng als bij de verdeling van vastgoed overdrachtsbelasting afdragen. De eerste heffing is nu bij stedelijke vernieuwing per 1 januari 2003 vervallen.
De minister van VROM wijst samenwerkingsverbanden aan. Herstructurering gebeurt op basis van een herstructureringsplan waarin de doelen, de werkzaamheden en de grenzen van het gebied zijn vastgelegd. De gemeenteraad moet dit plan goedgekeuren.

Meer info
Download de regeling op de website van
Financien: http://www.minfin.nl/wv03-396.doc
Lees het persbericht van Financiën http://www.minfin.nl/ Dossier 50-wijkenaanpak