NATIONAAL COMITE 2003

Minister De Geus installeert Taskforce Handicap en Samenleving

Minister De Geus installeert Taskforce Handicap en Samenleving tijdens slotmanifestatie Europees Jaar van mensen met een handicap

EMBARGO TOT
Woensdag 18 februari, 12:00

'Onze kracht zit in onze verschillen'. Dat zei voorzitter Job Cohen van het Nationaal Comité 2003 tijdens de slotmanifestatie van het Europees Jaar van mensen met een handicap, op woensdag 18 februari in de Jaarbeurs te Utrecht.

Het jaar 2003 is door de Europese Unie uitgeroepen tot europees Jaar van mensen met een handicap. In alle 15 EU lidstaten is gewerkt aan verbetering van maatschappelijke integratie en participatie van mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of psychische functiebeperking.

In eigen land zijn aanzetten gegeven tot verbetering van de positie van de bijna 3 miljoen burgers met een beperking. Maar ook niet meer dan dat! Er moet nog veel gebeuren voordat we kunnen spreken van volledige en volwaardige participatie van gehandicapten en chronisch zieken aan het maatschappelijk leven.

Het Europese Jaar heeft bijvoorbeeld een reële aanzet gegeven tot een blijvende vernieuwing op het gebied van sociale partnerschappen. Organisaties van werkgevers en werknemers en van mensen met een handicap zijn met elkaar in gesprek gebracht. Het aantal mensen met een functiebeperking dat op dit moment actief in het arbeidsproces is ingeschakeld, is in ons land nog altijd bedroevend laag. Dat moet en kan veranderen; dat is niet alleen goed voor betrokkenen zelf, maar levert uiteindelijk ook een positieve materiële en immateriële bijdrage aan onze samenleving. Die boodschap wil het Nationaal Comité graag doorgeven aan zijn 'erfgenamen'.

Vanwege fysieke en psychische drempels worden mensen met een handicap of chronische ziekte anno 2004 nog altijd - bewust of onbewust - 'uitgesloten van deelname'. Openbare voorzieningen zijn voor hen in een groot aantal gevallen onbereikbaar of slecht toegankelijk, producten en diensten onbruikbaar.
Vooroordelen en onwetendheid werken ongelijke behandeling in de hand; niet alleen op de arbeidsmarkt, ook in andere maatschappelijke sectoren, bijvoorbeeld in het (beroeps)onderwijs. Positieve beeldvorming en bevordering van het 'design for all' denken behoort dus eveneens tot de opdrachten aan de erfgenamen van het Europese Jaar.

Die erfgenamen zijn niet alleen de belangenorganisaties van gehandicapten of chronisch zieken. Tijdens deze slotmanifestatie installeerde minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Taskforce Handicap en Samenleving.
Daarin hebben prominenten uit diverse maatschappelijke geledingen zitting.
De Taskforce Handicap en Samenleving staat onder voorzitterschap van mevrouw Hanny van Leeuwen, thans lid van de Eerste Kamer voor het CDA.

EINDE PERSBERICHT

-----------------

NOOT VOOR DE REDACTIE,