Ingezonden persbericht


Persbericht Sparenpagina, 18 februari 2004

Spaarwereld drastisch veranderd
De afgelopen jaren is er veel veranderd op spaargebied. Vroeger had je een spaarrekening bij de bank waar je toch al klant was, en de rente erop speelde niet zo'n rol. Nu is dat niet meer zo. Veel mensen hebben (soms) aanzienlijke sommen geld ter beschikking. En aangezien beleggen in aandelen e.d. minder aantrekkelijk is, wordt gezocht naar de hoogste rente op een spaarrekening of deposito.

Banken, vooral relatief kleine en onbekende, hebben daar de afgelopen twee jaar op ingespeeld door hoge rentes te bieden. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel spaarders hun geld onderbrachten bij andere banken dan de eigen bank. De Sparenpagina heeft een stimulerende rol gespeeld op dit gebied. Door een bezoek aan de Sparenpagina is eenvoudig en snel te zien welke de hoogste rente is voor diverse spaarvormen. Daarnaast wordt in de rubriek 'Veel gestelde vragen' informatie gegeven over bank-hoppen: van bank verwisselen als elders een hogere rente verkregen kan worden.

Banken belonen trouw
Toch lijkt het bank-hoppen, dat in 2003 op zijn hoogtepunt bereikte, momenteel af te zwakken. Banken die vorig jaar nog stuntten met hoge rentes hebben hun rente inmiddels verlaagd. Daarbij komt dat de grote banken druk bezig zijn hun oude klanten terug te winnen. Zij doen dit door nieuwe spaarvormen aan te bieden waarbij trouw aan de bank, d.w.z. het geld er langere tijd laten staan, beloond wordt met extra rente, boven een basisrente.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de TOPVIJF (met voorwaarden) van de Sparenpagina, zoals Rabo InternetBonusSparen en ING KwartaalPlus Sparen. Bij deze nieuwe vorm van sparen ontvangt men een basisrente die relatief laag is. Laat men het gespaarde bedrag gedurende een kwartaal of halfjaar (bij elke rekening verschillend) staan, dan ontvangt men extra rente. Basis- en extra rente samen zijn vaak hoger dan de rente die men op een gewone spaarrekening kan ontvangen. Om steeds voor die hoge totaalrente in aanmerking te komen is het nodig precies op het juiste moment geld te storten en op te nemen. De rubriek 'Veel gestelde vragen' van de Sparenpagina legt uit hoe dat moet.

Beleggingsrekening nieuwe spaarvorm?
Een andere nieuwe spaarvorm die trouw beloont, is de beleggingsrekening. Hiervan zijn ook voorbeelden te vinden in de TOPVIJF's op de Sparenpagina, zoals de Aegon Bank beleggingsrekening, SNS Prisma en ING Twin rekening. Al deze rekeningen bieden extra hoge rentes, de hoogste momenteel 4%, maar heffen (meestal) een boete bij opname van 1%.

Deze beleggingsrekeningen zijn bedoeld als tussenrekening voor beleggingen. Via zo'n rekening kan men beleggingen regelen met (meestal) een beperkt aantal fondsen van de betreffende bank. Maar dat hoeft dus niet. Navraag leert dat er geen enkel bezwaar is om geld op deze rekening te storten, zonder dat ooit een belegging wordt gedaan. Het is zo dus mogelijk een hoge spaarrente te behalen, zeker als men de inleg langere tijd laat staan en dus geen last heeft van de opnamekosten (als die er zijn).

Attenderingsservice naar 2000 abonnees
De acht maanden geleden gestarte (gratis) Attenderingsservice van de Sparenpagina heeft inmiddels bijna 2.000 abonnees. Abonnees krijgen een e-mailbericht bij wijzigingen in de drie TOPVIJF's van de Sparenpagina. Abonneren kan via: http://www.sparenpagina.nl/top5/

Meer informatie: Rob van Eeden (070-3616826) en Hanneke van Veen beheerders van de Sparenpagina en de Duurzaam Sparenpagina