Gemeente Zwolle

Bestuurlijke reactie stadsdebat: Met lef en daadkracht verder werken aan toekomst Zwolle


Datum uitgave: 17-02-2004

Onderwerp: beheer openbare ruimte; bestemmingsplannen; bouw & verbouw; immigratie; inburgering; kunst & cultuur; milieu; monumentenzorg; ondernemen; onderwijs; sport; veiligheid; verkeer & vervoer; woonomgeving; zorg Wat vinden mensen die in Zwolle wonen en werken belangrijk aan hun stad? Wat maakt dat ze juist hier willen eten, uitgaan, winkelen, fietsen en wandelen? Welke keuzes willen zij maken over de toekomst van onze stad? In het Stadsdebat wilden college en gemeenteraad van betrokken inwoners een antwoord krijgen op deze vragen Dat antwoord is er gekomen. Het was stimulerend. Duidelijk is dat de toekomst van de stad de deelnemers na aan het hart ligt, zoals ook blijkt uit het rapport ´Uitgesproken´ dat over het debat is gemaakt. In een bestuurlijke reactie op het stadsdebat onderschrijft het college de keuzes en de prioriteiten die gemaakt zijn:
· versterking van de binnenstad;

· versterking van cultuur en evenementen van onderop;
· inzetten op het brede profiel van de stad;

· bereikbaarheid van en veiligheid in de stad als basisvoorzieningen voor de toekomst. Aan de gekozen prioriteiten uit het stadsdebat voegt het college twee thema´s toe:
· jongeren;

· versterken van het economisch beleid.
Vertaling vindt plaats in het meerjarig ontwikkelingsprogramma dat in concept deze zomer klaar moet zijn.

Het college wil verder meer aandacht geven aan de verstedelijking binnen de bestaande stad. Fysiek investeren in de bestaande stad is ingewikkelder dan uitbreiden in het buitengebied. De eigen werkwijze van de gemeente staat dan ook ter discussie. Belangrijk aandachtspunt hierbij is de sociale samenhang in de stad. Groei van woningen en bedrijven mag niet ten koste gaan van de sociale samenhang in Zwolle. Deze uitgangspunten worden verder uitgewerkt in het structuurplan, waarvan het voorontwerp eind 2004 klaar is. Bij de uitwerking worden de inwoners van Zwolle opnieuw betrokken. Niet met dezelfde vragen, maar om mee te denken in de uitwerking van de gekozen uitgangspunten.

Tenslotte neemt het college het signaal uit de stadsdebat ter harte dat lef, durf en daadkracht van het college en de gemeenteraad wordt verwacht. Daarover kunnen veel teksten worden geschreven, maar liever laat het college dat in deze collegeperiode zien. In ieder geval door de inhoudelijke richtingen die in de bestuurlijke reactie worden gegeven na te komen binnen de afgesproken termijnen. Bron: Afdeling Communicatie