Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht pakt bedrijventerreinen aan

Carla Franken
Om een goed ondernemingsklimaat in Dordrecht in de toekomst zeker te stellen heeft het college van burgemeester en wethouders onderzocht hoe de huidige bedrijventerreinen beter kunnen worden benut. Het gaat om de Eerste en Tweede Merwedehaven, Louter Bloemen, Dordtse Kil I en II en Amstelwijck-West exclusief het zeehavengebied. Deze bedrijventerreinen voldoen voor een deel niet meer aan de eisen van deze tijd. Er zijn onder meer knelpunten op het gebied van ontsluiting, parkeren, uitstraling, openbare ruimte en leegstand.

Kosten
Etin Adviseurs heeft in kaart gebracht wat er moet gebeuren en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. De totale kosten voor de aanpak van deze bedrijventerreinen bedraagt ongeveer EUR 40 miljoen. Dit is exclusief de kosten voor zaken als bedrijfsverplaatsing en bodemsanering. Deze investeringen moeten worden opgebracht door de gemeente, provincie en Rijk.

Plan van aanpak
De aanpak van de bedrijventerreinen wordt gefaseerd. Op Dordtse Kil I start de gemeente met het vergroten van de parkeercapaciteit en het verbeteren van de inrichting en kwaliteit van de openbare ruimte. Voor Dordtse Kil II en Amstelwijck West verhoogt de gemeente de kwaliteit van de openbare ruimte en verbetert de verkeersveiligheid.

Voor de bedrijventerreinen Eerste Merwedehaven en Louter Bloemen wordt een plan van aanpak opgesteld. Concrete acties volgen hier na 2006. Voor de Eerste Merwedehaven wordt namelijk onderzocht of een bestemmingswijziging wenselijk is. De externe ontsluiting is een aspect dat meegenomen wordt bij Louter Bloemen.