Gemeente Dordrecht


---

Doorbraak in ontwikkeling Zeehavengebied

Carla Franken
Het gezicht van de Zeehaven verandert de komende jaren ingrijpend. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vanochtend projecten vastgesteld die een doorbraak verzorgen in de ontwikkeling van het Zeehavengebied. Deze aansprekende projecten versterken de economische positie van het Zeehavengebied met als kernfunctie `overslag van goederen'. "We willen op korte termijn resultaten boeken en laten zien", aldus wethouder F. van den Oever.

Doorbraakprojecten
De ontwikkeling van de terminal aan de Krabbekade, de herinrichting van het Duivelseiland en de herinrichting van de Wilhelminahaven zijn de eerste `doorbraakprojecten' van het Zeehavengebied. De herinrichting van de Wilhelminahaven bestaat uit drie gebieden te weten het zeehavenbedrijf aan de noordoever, het AKZO-terrein aan de zuidoever en een zanddepot onder water. Voor elk van deze projecten laat het college een startnotitie opstellen met een plan van aanpak en financiële dekking.

Ontwikkelplan
Het college van B&W gaat op korte termijn de uitstraling van het Zeehavengebied aanpakken via een ontwikkelplan. In dit plan zijn naast de doorbraakprojecten ook maatregelen opgenomen die snel uitgevoerd kunnen worden zoals het verbeteren van het openbaar gebied en de vestigingsomstandigheden. Ook de ontsluiting van het gebied wordt verbeterd door de aanleg van een duidelijke wegenstructuur. Hierdoor wordt de entree van het Zeehavengebied duidelijker en kan de beschikbare ruimte beter benut worden. Aanpassing van de kavels, kadelengte en diepgang in het water bevorderen de vestiging van watergebonden bedrijven.

Topproject
Het Ministerie van Economische Zaken en de provincie Zuid-Holland hebben de revitalisering van het Zeehavengebied op de lijst van topprojecten geplaatst. De provincie heeft daarnaast financiële steun toegezegd. Ook behoort het project tot de prioriteiten van het Regionale Grote Steden Beleid.

Kader
Het project `Revitalisering Zeehavengebied' is één van de speerpunten van de Ontwikkelingsvisie Shipping Valley en past binnen het in 2000 vastgestelde Strategisch Economisch Profiel Drechtsteden.