Gemeente Dordrecht


---

Hollands oudste stad zet eerste stappen
naar digitaliseren van de stad

Carla Franken
Dordrecht wil een aantrekkelijke vestigingslocatie zijn voor burgers, bedrijven en instellingen. Als koploper op het gebied van de website en de E-loketten heeft Dordrecht zich al bewezen. Nu is het tijd om te bepalen hoe en waar ICT het best bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad. Daarom heeft het college besloten van start te gaan met het programma ICT en de Stad. Goede toekomstvaste ICT-voorzieningen dragen in sterke mate bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De gemeente gaat een belangrijke stimulerende rol spelen in de ontwikkeling van een toekomstvaste
ICT-infrastructuur.

Programma ICT en de Stad
ICT is overal en wordt steeds vaker en intensiever gebruikt. De behoefte aan een supersnel stedelijk dekkend netwerk groeit. Daarbij biedt glasvezel de beste garanties naar de toekomst. Het is van belang voor de economische concurrentiepositie en het vestigingsklimaat om de stad op de toekomst voor te bereiden. "De aanwezigheid van een glasvezelnetwerk is een belangrijke voorwaarde om de stad aantrekkelijker te maken voor bewoners, bedrijven en instellingen", aldus wethouder F. van den Oever. "We gaan samen met marktpartijen onderzoeken hoe de ontwikkeling van glasvezelnetwerken gestimuleerd kan worden".

Doorbreken van impasse
De aanleg van een stedelijk dekkend netwerk voor een stad als Dordrecht neemt
drie à vier jaar in beslag. Daarom is het belangrijk dat de gemeente nú actie onderneemt. Wanneer de ontwikkeling van een stedelijk dekkend netwerk aan de markt wordt overgelaten is de kans groot dat het nog jaren gaat duren (markt is momenteel zeer terughoudend), er ongewenste monopolieposities ontstaan en onrendabele gebieden niet bekabeld worden. Het college hoopt met ICT en de Stad die impasse te kunnen doorbreken.

Projecten 2004
De gemeente start in 2004 met acht projecten waarin onder andere de haalbaarheid van breedbandnetwerken in kaart wordt gebracht. Hierbij zijn drie aandachtsgebieden benoemd; breedband en bedrijven, breedband en non-profit instellingen en tot slot breedband en woningen.

Leren van andere ervaringen
Vanzelfsprekend worden de ervaringen die in vergelijkbare projecten zijn opgedaan gebruikt. In twintig gemeenten lopen glasvezelprojecten die in verschillende stadia van uitvoering zijn en waarin de gemeenten verschillende rollen spelen.