Gemeente Dordrecht


---

Dikke voldoende voor recreatie in Dordts buitengebied

Carla Franken
Dordtenaren hebben veel waardering voor de recreatieve mogelijkheden in de Hollandse Biesbosch en het poldergebied ten zuidoosten van Dubbeldam/Sterrenburg. De Hollandse Biesbosch krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 7,4. Het poldergebied scoort gemiddeld een 7,1. Dit blijkt uit een onderzoek dat eind vorig jaar in opdracht van de sector Sport en Recreatie onder het Dordtse internetpanel is uitgevoerd.

Fietsen en Wandelen
Bijna alle inwoners (92%) recreëren in de Hollandse Biesbosch en het poldergebied ten zuidoosten van Dubbeldam/Sterrenburg. Beide gebieden zijn vooral in trek om er te fietsen of te wandelen, vaak in combinatie met horecabezoek. Grootste aantrekkingskracht van beide gebieden is het boeiende landschap en de natuurlijke omgeving.

In de Hollandse Biesbosch is er waardering voor de diverse recreatiemogelijkheden, zoals fiets- en wandelroutes, watersportmogelijkheden en de zwemplas. Inwoners die (heel) vaak naar de Hollandse Biesbosch of het poldergebied gaan, doen dat vooral om er de hond uit te laten, te joggen of te mountainbiken. In de polder hechten Dordtenaren veel waarde aan de schone en rustige omgeving.

Verbeteren
Uit het onderzoek zijn ook een aantal verbetersuggesties naar voren gekomen. Zo moet gemotoriseerd verkeer minder hard rijden in de polders en is er behoefte aan (meer) informatie over de recreatieve mogelijkheden. Een groter aanbod van horeca, speelvoorzieningen en meer avontuurlijke vormen van recreatie staan ook op het verlanglijstje van de inwoners.

De onderzoeksresultaten zijn representatief voor de Dordtse bevolking. De gemeente gebruikt deze resultaten en de verbetersuggesties uit het onderzoek onder meer voor de recreatieve invulling van het Strategisch Groenproject op het eiland van Dordrecht. Daarnaast wordt nagegaan of de recreatieve voorzieningen in de Hollandse Biesbosch vernieuwd kunnen worden.