Verbond van Verzekeraars

Neem burger serieus

De overheid moet stoppen met beleid vanuit een ivoren toren, en zorgdragen voor een burger die weerbaar en alert is. De burger moet durven leven met risicos, óók in financieel opzicht. Dat zei Leo Stevens, hoogleraar Fiscale Economie, onlangs tijdens het nieuwjaarsforum van NIBE-SVV.

Onder leiding van oud-staatssecretaris Steven van Eijck werd tijdens het nieuwjaarsforum gediscussieerd over het ondernemingsklimaat in Nederland en de rol van de overheid. Stevens toonde zich over dat laatste niet optimistisch. Volgens hem moet de overheid oppassen dat ze de samenleving door al haar regels niet te zeer infantiliseert. De burger weet heus wel zijn eigen beslissingen te nemen op basis van gezond verstand. Ook bij financiële beslissingen.

Volgens Stevens heeft de overheid onvoldoende contact met de mensen op de werkvloer die een scala van (nieuwe) regels moeten naleven. In dat kader vroeg hij zich af of de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) niet te ver doorschiet en of de overheid aan het particuliere bedrijfsleven niet zwaardere eisen stelt dan aan zichzelf. Ook Diederik Laman Trip (voorzitter van Bestuur ING Nederland) had daarover zijn twijfels en vroeg zich af of het haalbaar is om de WFD per 1 januari 2005 in te voeren. Dat lijkt me te ambitieus. Die datum is niet ingegeven op basis van een analyse van problemen en oplossingen. Laten we beginnen met de EU-richtlijn Verzekeringsbemiddeling te implementeren in het BW en de Wet assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb), en tegelijkertijd een impactanalyse voor invoering van de WFD uitvoeren. Daarna kunnen we kiezen voor een gefaseerde invoer.

Februari 2004