Waterschap Noorderzijlvest


Schaderegeling waterbergingsgebieden vastgesteld

De Algemene Besturen van de waterschappen Hunze en Aas en Noorderzijlvest hebben de regeling schadevergoeding waterbergingsgebieden vastgesteld tijdens hun bestuursvergaderingen op 18 februari 2004. De regeling betreft de vergoeding van schade als gevolg van het op gecontroleerde en beheersbare wijze inunderen van als zodanig nog aan te wijzen en in te richten waterbergingsgebieden. De totstandkoming van de regeling is van belang, voordat de betreffende gebieden daadwerkelijk kunnen worden aangewezen en ingericht.

Om afdoende veiligheid te kunnen garanderen bij zeer extreme wateroverlast worden de komende jaren in het gebied van de waterschappen waterbergingsgebieden aangewezen en ingericht. Tijdens extreem hoog water zal in deze gebieden gecontroleerd water worden binnengelaten, zodat een beheersbare situatie ontstaat en onbeheersbare wateroverlast elders zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarbij kan voor inwoners en bedrijven in de waterbergingsgebieden, ondanks inrichtingsmaatregelen als bijvoorbeeld kaden, schade ontstaan.

Er is nu een schaderegeling vastgesteld die voorziet in een volledige schadeloosstelling bij het daadwerkelijk gebruik van speciaal voor dat doel ingerichte waterbergingsgebieden, die als zodanig in een onherroepelijk bestemmingsplan zijn aangewezen en vastgelegd. Voorbeelden van schadeposten zijn gewas- en oogstdervingsschade, schade aan woningen en bedrijven, stagnatie van het productieproces, schade aan inboedel en eventuele evacuatiekosten. Ook voorziet de regeling in een procedure die bij de behandeling van concrete verzoeken om toekenning van schadevergoeding in acht dient te worden genomen. Zo wordt er een onafhankelijke commissie van deskundigen benoemd, die zal adviseren bij de afhandeling van ingediende schadeclaims.

De Stuurgroep Water 2000+ heeft het initiatief genomen tot het opstellen van een schaderegeling voor waterbergingsgebieden. In de stuurgroep werken de provincies Groningen en Drenthe en Gronings-Drentse waterschappen samen om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling.