Gemeente Bergh

Bewegen op basisscholen
18-02-2004
afbeelding: Bewegen op basisscholen

Maandag 16 februari 2004 heeft wethouder Sportzaken Jan van Halteren een gymles bijgewoond van groep 8 van de Laetare Basisschool te Kilder. Deze gymles is georganiseerd vanuit het BIOS-project.

BIOS Bewegen in Onderwijs en Sport is erop gericht om kinderen van groep 3 tot en met 8 op basisscholen tijdens de gymles meer te laten bewegen. Ook stimuleert BIOS kinderen om bij een sportvereniging te gaan.
De BIOS-methode is in opdracht van de provincie Gelderland ontwikkeld door o.a. de Gelderse Sport Federatie (GSF).

Bestrijden van bewegingsarmoede
Op basisscholen wordt een toename aan bewegingsarmoede geconstateerd. Onder andere door bezuinigingen, neemt het aantal vakleerkrachten af, waardoor de groepsleerkracht de gymlessen gaat verzorgen. In het BIOS-project krijgt de leerkracht hierbij ondersteuning van een consulent van het GSF. Deze geeft zelf voorbeeldlessen en begeleidt de groepsleerkracht. De consulent maakt ook een map met lesvoorbeelden, die op de situatie van de school worden aangepast. De consulent maakt fotos van de opstelling van instrumenten in de gymzaal en inventariseert welk spelmateriaal er is. Aan de hand hiervan worden passende lessen gemaakt. De kinderen gymmen in kleine groepjes, waardoor ze niet hoeven te wachten. Aan het begin van de dag helpen kinderen om de gymzaal op te bouwen. Voor een volgende les hoeft er dan alleen nog iets verbouwd te worden. Dit levert tijdwinst op, waardoor er meer gymtijd overblijft.
Het BIOS stimuleert ook het bewegen door kinderen buiten de school, door kinderen te motiveren bij een sportclub te gaan. Kinderen die wel een sport zouden willen doen, maar niet goed de stap durven nemen om te beginnen, krijgen extra begeleiding door met hen een sportclub te bezoeken. Hierdoor wordt de drempel verlaagd.

Wethouder Van Halteren: "Het is heel leuk om te zien dat alle kinderen in deze les gelijktijdig bezig zijn. Heel wat anders dan in mijn tijd, waar 20 kinderen op een bank zaten te wachten en te kijken naar twee kinderen die in de ringen aan 't zwaaien waren."