D66

Ultimatum voor de frauderende bouwers

Bestuur en democratie

Boris van der Ham

18-02-2004 - D66 heeft aangedrongen op een ultimatum voor frauderende bouwbedrijven. Kamerlid Boris van der Ham vindt dat bedrijven voor 1 mei moeten aangeven of ze in het verleden prijsafspraken hebben gemaakt over bouwprojecten. Doen ze dat niet, dan riskeren ze op een zwarte lijst te komen en uitgesloten te worden van bouwopdrachten door de overheid. Vanzelfsprekend zullen diegene die zich vóór 1 mei melden wel het geld moeten terugstorten dat ze op illegale wijze hebben verkregen en door de juridische procedure moeten. Bedrijven die daar niet voor 1 mei aan meewerken moeten daar echt de gevolgen van merken.

Van der Ham maakte zich in het Kamerdebat kwaad over de lakse houding van veel bouwbedrijven. Toen de bouwfraude bekend werd riepen we dat de onderste steen boven moest komen. Zo ver zijn we nu, maar naar welke kant we hem ook kantelen, we blijven parasieten zien. Ondernemers hebben de belastingbetaler voor honderden miljoenen uitgezogen. Daar moeten we echt mee afrekenen, anders blijft dit dooretteren.

Van der Ham vindt dat de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMA) meer bevoegdheden moet krijgen om onderzoek te doen naar fraude. Zo zou de NMA de bevoegdheid moeten krijgen om huiszoekingen te doen. Minister Brinkhorst zei Van der Ham toe dat de NMA nog deze lente die bevoegdheid krijgt.