Gemeente Alkmaar


Masterplan huisvesting voortgezet onderwijs vastgesteld

Alkmaar, 16 februari 2004

Dinsdag 10 februari jl. heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het 'masterplan huisvesting voortgezet onderwijs Alkmaar'. Het betreft een gezamenlijke* visie op de ontwikkeling van het voortgezet onderwijs in de toekomst en een vertaling van goed onderwijs in adequate huisvesting. Concreet vertaald betekent dit een aantal huisvestingsprojecten dat de komende acht jaren uitgevoerd wordt. Door een adequate huisvesting van de scholen op goede en veilige locaties neemt de kwaliteit van het onderwijsaanbod verder toe.

Betrokken partijen
Het masterplan komt voort uit een gezamenlijke visie van betrokken schoolbesturen van het Petrus Canisius College, het Jan van Scorel College, het Willem Blaeu, het CSG Jan Arentsz en de gemeente Alkmaar. Aanleiding voor het ontwikkelen van een masterplan vormt het gegeven dat de gemeente en schoolbesturen samen het Alkmaarse voorbereidend beroepsonderwijs in de volle breedte willen behouden. Er dreigt al enkele jaren verlies van beroepsonderwijssoorten en dat is bedreigend voor de werkgelegenheid in de regio. Ook heeft verlies van een goed aanbod direct effect op het Alkmaarse MKB en de instroom voor het ROC Horizoncollege. Sommige opleidingen moesten de afgelopen jaren al gesloten worden. Door de krachten zuiloverstijgend te bundelen kan het beroepsonderwijs een nieuwe impuls krijgen. De consequentie van het verbeteren van de gebouwen voor het beroepsonderwijs heeft een forse uitstraling op de huisvesting van de bestaande scholen en kan daarom niet los worden gezien van ontwikkelingen binnen het havo/vwo. Daardoor is ook gekeken hoe de huisvesting van het voortgezet- en speciaal voortgezet onderwijs in de toekomst integraal beter kan worden ingezet. Gemeente en besturen spreken in het masterplan af tot een veilige verdeling te komen van de onderwijssoorten, van de leerlingenaantallen en van de werkgelegenheid voor de vakdocenten. Daarbij moet een grote achterstand in modernisering en noodzakelijke aanpassingen op grond van veiligheid en onderwijsvernieuwing worden ingehaald. Vanwege die samenhang is een masterplan huisvesting noodzakelijk.

Masterplan huisvesting voortgezet onderwijs Alkmaar Met het masterplan worden de onderwijskundige- en werkgelegenheidskansen voor de stad vergroot. Het gaat om een gezondheidmakingsoperatie van een belangrijke sector, het voortgezet onderwijs, voor de toekomst van de stad en zijn jeugd. Het masterplan beoogt daarom een oplossing te bieden voor de minder goede huisvestingssituatie van een aantal scholen en combineert dit met een sanering van het gebouwenbestand zodat spreiding van de huisvesting en levensvatbaarheid van scholen verbeterd worden. Behalve de onderhoudskwaliteit van een aantal gebouwen, is ook een aantal maatschappelijke en onderwijskundige vernieuwingen dat andere eisen stelt aan de huisvesting. Daarbij gaat het om goede en veilige schoolgebouwen voor de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Deze groep heeft behoefte aan een uitdagende en veilige leeromgeving, vooral binnen het VMBO. Juist hiervoor is de huisvesting slecht en versnipperd. Het masterplan bevat onder andere een nieuw huisvestingsproject voor dit type onderwijs.

Financiering
De totale investering voor de uitvoering van de projecten die binnen het masterplan vallen is voor de komende acht jaren begroot op circa 45 miljoen euro (inclusief BTW). De huidige financiële bandbreedte van het jaarlijks vast te stellen programma in het kader van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs is ontoereikend om aan deze verplichtingen te voldoen. De gemeente Alkmaar en de besturen zoeken daarom samen ook naar aanvullende financiële middelen om het masterplan goed uit te kunnen voeren. Er zal een strakke en nauwkeurige regie moeten worden gevoerd om deze grote operatie tot een succes te maken. Alkmaar heeft veel baat bij moderne, veilige en goed toegeruste scholen voor beroepsonderwijs. Hiermee onderschrijven de gemeente en de schoolbesturen het gegeven dat zowel een visie op de toekomst van het onderwijs als een masterplan huisvesting voortgezet onderwijs van belang zijn.

Start masterplan
Het masterplan bevat een aantal projecten dat gefaseerd, maar in samenhang wordt uitgevoerd. Na de vaststelling van het masterplan zal zo spoedig mogelijk worden gestart met de eerste fase van het masterplan te weten de bouw van het facilitair centrum Noord. Hiervoor zijn al gelden in de meerjarenraming gereserveerd. De Havinghastraat (terrein Clusius College en de huidige VMBO-locatie van het Jan Arentsz) is aangewezen als locatie voor het facilitair centrum Noord. Daarnaast zullen ook andere projecten binnen het masterplan snel worden gestart, waarover op korte termijn overleg plaats vindt tussen gemeente en schoolbesturen.

Verdere procedure
Met de besturen is afgesproken nà het besluit van de gemeenteraad in maart te komen tot ondertekening van een convenant, waarin de afspraken rond het masterplan zijn vastgelegd. Ondertussen hebben de besturen de gelegenheid hierover met hun medezeggenschapsraden (personeelsleden, ouders en leerlingen) te overleggen en om een positief advies voor dit beleidsplan te vragen.

17 februari 2004