Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minder dan de helft van het blauw is op straat (18/02/04)

Vandaag stelde kamerlid Geert Bourgeois twee mondelinge vragen aan minister Dewael omtrent het aantal politiemensen, het aantal politiemensen op straat, de verhouding tussen de federale en de lokale politie en de cijfers per gewest.
Aanleiding was de eis van PS en SP.A voor meer blauw op straat, met name 2.500 bijkomende effectieven.

Uit het antwoord van Dewael blijkt dat we daar nog lang niet aan toe zijn. Van de 320 plaatsen voor ex-militairen in het veiligheidskorps zijn er nu nog altijd maar 101 in dienst. Minister Dewael wil vooral verschuivingen binnen de politie, maar het blijft bij voornemens. Zo zouden 1.080 federale agenten naar reële operationele diensten overgeheveld worden, zou de supra-lokale versterking zoveel mogelijk afgebouwd worden door een versterking van de algemene reserve van de federale politie, zou de bevoegdheid van de hulpagenten worden uitgebreid enz.

Wat blauw op straat betreft, heeft de minister alleen cijfers over de lokale politie. Het gaat om 11.153 voltijdse lokale politieambtenaren. Daarnaast worden er 1.282 halftijdsen voor wijkwerking ingezet en
1.791 halftijds voor interventies.

In totaal heeft ons land heel veel politie, namelijk 37.416 waarvan 27.050 lokale en 10.366 federale agenten. Dit betekent dat minder dan de helft van de lokale politiemanschappen op straat werkt. Deze verhouding is voor de N-VA onverantwoord. Politieagenten horen niet achter een bureau, maar op straat.

In België is er 1 politieagent per 277 inwoners. Wij hebben volgens de minister veel meer politieagenten dan de ons omringende landen. Per 100.000 inwoners telt:

- ons land 361 politieambtenaren

- Nederland 199

- Duitsland 292

- Frankrijk 211

- Groot-Brittannië 234 politieambtenaren.

Verder blijkt dat er in Wallonië en Brussel veel meer politiemensen zijn dan in Vlaanderen. Een zware geldstroom dus vanuit Vlaanderen. Bovendien werkt de politie in Vlaanderen blijkbaar veel efficiënter.

De cijfers van de lokale politie zijn als volgt:
- In het Vlaams Gewest zijn er 13.498 lokale politieambtenaren, of 1 per 444 inwoners.

- In het Waals Gewest 8.816, of 1 per 382 inwoners.
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4.736, of 1 per 209 inwoners.

Voor de federale politie zijn de cijfers als volgt:
- In het Vlaams Gewest 1.567 politieambtenaren, of 1 per 3.826 inwoners.

- In het Waals Gewest 1.170, of 1 per 2.878
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 407 federale politieambtenaren, of 1 federale politieambtenaar per 2.437 inwoners.

Hierbij is geen rekening gehouden met de effectieven van de algemene directie Gerechtelijke politie, namelijk 3.634 personen en met de effectieven van de centrale diensten te Etterbeek.

Geert Bourgeois pleitte ervoor dat de politie veel minder met administratief werk zou belast worden. Daarenboven doet de politie nu zeer veel welzijnswerk, vooral in het kader van familiale conflicten. Hiervoor moeten geen politieagenten maar welzijnswerkers ingeschakeld worden.

Het N-VA-kamerlid vroeg tenslotte hoe de minister een verbetering in de verhouding prijs/kwaliteit wou bereiken: hetzelfde voor een lagere kostprijs of meer tegen dezelfde kostprijs?

De minister bleef het antwoord schuldig.

In alle geval blijkt dat we veel meer politiemensen hebben dan de ons omringende landen. De vraag is dus of het grote aantal politiemensen wel efficiënt ingezet wordt en of er niet veel te veel mensen in de administratie en in de logistiek werken.

De N-VA dringt erop aan dat er een grondige vergelijkende internationale studie zou gemaakt worden, onder andere naar de verhouding tussen het aantal operationele en niet-operationele politiemensen. Daarenboven wil de N-VA dat minister Dewael onmiddellijk ingrijpt om het onverantwoord verschil tussen het aantal politieagenten in Vlaanderen en in Wallonië weg te werken. De Vlamingen hebben evenveel recht op veiligheid als de Franstaligen.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be