Time : 7:21:13 PM
Date : Wednesday, February 18, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Resultaat besprekingen biza - vakorganisaties

Vandaag, 18 februari 2004 hebben de vertegenwoordigers van de politiebonden en de Minister van Binnenlandse Zaken elkaar ontmoet na de betoging van het politiepersoneel.

De gesprekken verliepen in een constructieve sfeer. De Minister van Binnenlandse zaken stelt voor, na de vakbonden gehoord te hebben, volgende agenda van onderhandelingen de komende weken aan te vatten:


1. Als eerst punt de uitvoering van het Arrest van het Arbitragehof. Beide partijen beseffen dat de uitvoering van het Arrest een bijzonder delicate materie is, waarbij zowel de budgettaire dimensie als het behoud van de zeer delicate evenwichten binnen de geïntegreerde politie moeten gerespecteerd worden. De voorstellen van de regering zijn uitgangspunten voor de start van de onderhandelingen. De Minister nodigt de vakorganisaties uit om alternatieve voorstellen te formuleren.


2. Na het afronden van de onderhandelingen over het Arrest worden de besprekingen over het vereenvoudigen van de mobiliteit, zoals voorzien in het regeerakkoord opnieuw aangevat. De onderhandelingen zijn al geruime tijd aan de gang. De Minister van Binnenlandse Zaken en de vakorganisaties zullen trachten dit dossier tijdens de komende onderhandelingen tot een goed eind te brengen.


3. De Minister van Binnenlandse Zaken is het eens met de vakorganisaties dat de evaluatie van het statuut moet gebeuren conform de protocollen daartoe gemaakt tijdens de onderhandelingen rond de mammoet in 2001. Dit houdt in dat er een evaluatie moet gebeuren over het statuut tegen het einde van 2004. De te volgen methodologie terzake zal overlegd worden met de vakorganisaties. De vakorganisaties en de overheid kunnen voorstellen doen die vervolgens onderhandeld worden in de loop van 2005.


4. Het spreekt voor zich dat te allen tijde bijkomende punten kunnen worden geagendeerd, zowel op voorstel van de vakorganisaties als van de overheid.

Perscontact : Laurent Panneels
18 februari 2004