GroenLinks


-

Oprichting Europese Groene Partij en unieke gezamenlijke verkiezingscampagne

19 januari 2004

Groene partijen uit 31 Europese landen komen van 20 tot en met 22 februari bijeen tijdens een congres in Rome voor de oprichting van de Europese Groene Partij. In aanloop naar de Europese verkiezingen zullen groene partijen uit de EU-lidstaten bovendien een gezamenlijke Europese campagne voeren.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de EU dat een politieke familie een gezamenlijke Europese verkiezingscampagne voert. Het zogenaamde groene dream team zal een centrale rol in deze campagne spelen. Dit team bestaat uit de topkandidaten van de deelnemende partijen, waaronder Daniel Cohn-Bendit en Monica Frassoni (de twee voorzitters van de groene fractie in het Europese Parlement). Het dream team zal kriskras door Europa reizen om groene verkiezingsevenementen op te luisteren. Namens GroenLinks maken de eerste twee kandidaten van de Europese GroenLinks-lijst deel uit van dit team. Waarschijnlijk zullen dat de europarlementariërs Joost Lagendijk en Kathalijne Buitenweg zijn. Op het GroenLinks-congres van 14 februari wordt de lijst definitief vastgesteld.

Volgens Joost Lagendijk betekent de oprichting van één gezamenlijke Groene Partij een belangrijke stimulans voor de progressieve politiek in Europa. "Een effectieve samenwerking van groene partijen op Europese schaal garandeert een belangrijk tegenwicht tegen de rechtse en conservatieve krachten die de Europese politiek domineren", aldus Lagendijk.

De gezamenlijke verkiezingscampagne is ontworpen in samenwerking met het internationaal bekende reclamebureau Zum Goldenen Hirschen, dat ook de succesvolle campagne van de Duitse Grünen in 2002 ontwierp. Het campagnemateriaal bestaat onder meer uit slogans en posters die een gezamenlijke visuele identiteit uitstralen. Daarnaast is er een centrale campagnesite en ander centraal ontworpen materiaal dat door de diverse Europese groene partijen gebruikt zal worden.

De hoogtepunten van het congres in Rome:

· Een speech op vrijdagavond 20 februari door de Duitse (groene) Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer over Europa als speler op het wereldtoneel, gevolgd door een debat.
· De officiële oprichting van de Europese Groene Partij op zaterdagmiddag in de aanwezigheid van Daniel Cohn-Bendit en Monica Frassoni, groene partijleiders uit heel Europa en de topkandidaten voor de verkiezingen.
· Het tekenen van het oprichtingsprotocol op zondag op de historische locatie van de Campidoglio (Capitool), waarbij ook de burgemeester van Rome aanwezig zal zijn.

Het drie dagen durende congres zal plaatsvinden in de zaal Sinopoli van het auditorium Parco della Musica. Ruim duizend mensen zullen deelnemen. De Europese verkiezingen vinden plaats op 10, 11 12 en 13 juni. In Nederland op donderdag 10 juni.

Meer informatie over de European Green Party is hier te vinden.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl