Gemeente Leiden

Persbericht

Doop nieuwe Leidse visvlet

Publicatiedatum: 18 februari 2004

De nieuwe drijfvuilboot van de dienst Milieu en Beheer wordt gedoopt door de echtgenote van wethouder Van der Sande, Jonita Venetiaan. De feestelijke doop vindt plaats op vrijdag 20 februari om 16.00 uur bij de trouwsteiger tegen over het Stadhuisplein. De drijfvuilboot ook wel visvlet genoemd is een multifunctionele boot die de grachten en singels in Leiden schoon gaat houden. Voorafgaand aan de doopceremonie wordt de naam van de visvlet onthuld.

Eind vorig jaar schreef de dienst Milieu en Beheer in de Stadskrant een wedstrijd uit voor het bedenken van een naam voor de nieuwe visvlet. Uit ruim tweehonderd ingezonden suggesties is de naam gekozen die vanaf vrijdagmiddag 20 februari op de visvlet prijkt. De bedenker van deze naam, de heer C. Kuiken uit Slaaghwijk, is als eregast aanwezig bij de feestelijke doop van de visvlet.

Traditioneel dient een boot of schip gedoopt te worden door een vrouw. Jonita Venetiaan, echtgenote van wethouder Van der Sande, is bereid gevonden om dit deel van de ceremonie voor haar rekening te nemen.

De Leidse groep Kees Ouwejan en Makkers zorgt voor de muzikale omlijsting van deze feestelijke gebeurtenis.

De visvlet

De visvlet van de dienst Milieu en Beheer is multifunctioneel. De boot is voorzien van een grijparm die fietsen en ander groot vuil van de bodem van de grachten en singels kan vissen. Een constructie op de boeg veegt drijfvuil in een kooi die met een druk op de knop geleegd kan worden in het ruim van de boot. De boot is zeer wendbaar en kan veel taken uitvoeren die met de oude visvlet handmatig uitgevoerd moesten worden door de schippers. Met de nieuwe visvlet is Leiden klaar om nog beter het hoofd te bieden aan de vele tonnen vuil die jaarlijks in de grachten en singels verdwijnen.

De aanschaf van de nieuwe visvlet vindt onder meer plaats in het kader van Leiden Ruimt Op!. Onder deze noemer zet de dienst Milieu en Beheer gedurende drie jaar extra mensen en middelen in om de stad schoon te maken.

Deze pagina is gewijzigd op 18-02-2004