DE BREED EN PARTNERS


Minder loon voor de ICT-er in 2003

Het gemiddelde salaris van de ICT-er is in 2003 met 1% gedaald. Dit blijkt uit het beloningsonderzoek ICT van het Bredase onderzoeksbureau De Breed & Partners.

Hoewel het gemiddelde vaste salaris (salaris inclusief vakantiegeld en gegarandeerde 13e en evt. 14e maand) met 1% is gedaald betekend dit niet dat ICT-ers ook daadwerkelijk salaris hebben ingeleverd. 'We kijken hier naar de hele groep, dus inclusief instroom (starters of werkelozen die weer aan de slag gaan) en exclusief uitstroom (mensen die met pensioen gaan, ontslagen worden of een carrière in een ander functiegebied zijn begonnen). De ICT-er die zijn baan heeft behouden is er gemiddeld wel zo'n 5% op vooruit gegaan in 2003' aldus Bas van de Haterd, consultant bij De Breed & Partners Beloningsonderzoeken.

Daarnaast is het aantal auto's van de zaak sterk afgenomen. Had in 2002 nog 56% van de ICT-ers in een auto van de zaak, is dit in 2003 nog maar 50%. 'We zijn wat ICT-ers met een leasebak betreft weer terug op het niveau van 1998' aldus Bas van de Haterd. Overigens betekent dit niet dat werknemers hun auto hebben moeten inleveren, maar dat nieuwe werknemers gewoon minder vaak een auto van de zaak krijgen. Ook wordt er langer doorgereden met de auto en is de gemiddelde waarde gelijk aan die van 2002.

Het onderzoek liet verder zien dat het aantal ongeschoolde ICT-ers en ICT-ers met een MBO opleiding daalt in verhouding tot de hele groep. Dit, in combinatie met de eerder genoemde daling van het gemiddelde salaris, betekent dus dat bedrijven momenteel een hogere opleiding krijgen voor minder geld.

Een vergelijking met andere sectoren geeft eenzelfde beeld. Financieel-economen bijvoorbeeld zijn gemiddeld ook 1% in vast salaris gedaald. Ook deze laten een daling in auto's van de zaak zien en ook hier neemt het aantal hoger opgeleide relatief toe ten opzichte van MBO en ongeschoolde werknemers. En hoewel financieel-economen er individueel meer op vooruit zijn gegaan in hun vaste salaris (gemiddeld 7% voor de econoom die zijn baan behouden heeft), zien ze een veel sterkere daling in het variabele salaris (gemiddeld 10% minder dan het toch al matige jaar 2002).


---- einde persbericht ----

Meer informatie:
Bas van de Haterd, Consultant De Breed & Partners Beloningsonderzoeken
bas@debreed.nl

076-5654321
http://www.debreed.nl

20 feb 04 11:40