Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Vlaams parlement (in de week van 16 tot 20 februari) (20/02/04)

Sinds woensdag weet de N-VA definitief dat het zich de volgende bestuursperiode autonoom binnen het Vlaams Parlement kan organiseren als fractie. Hiervoor was een reglementsaanpassing nodig. Naast een aantal andere (positieve) aanpassingen, is voor ons de voornaamste aanpassing dat een erkende fractie mogelijk is vanaf 5 verkozenen, en niet langer 7. Hoewel het Vlaams Blok dit in laatste instantie nog probeerde te dwarsbomen door een amendement in te dienen, werd de reglementsaanpassing unaniem door het Vlaams Parlement goedgekeurd.

Woensdag ondervroeg Kris Van Dijck minister van werkgelegenheid Landuyt over het systeem van de dienstencheques voor kinderopvang. Na de hele saga eind vorig jaar werd immers beslist dat het systeem van de dienstencheques federaal zou geregeld worden en dat Vlaanderen met de vrijgekomen middelen een systeem van kinderopvang zou installeren. Door een advies van de Raad van State moet de Vlaamse regering, die inmiddels een voorontwerp van decreet klaar had, haar huiswerk opnieuw maken. De voornaamste kritiek van de Raad van State luidt dat het voorliggend decreet een te algemene regeling inzake dienstencheques inhoudt, terwijl het meer expliciet moet gespecificeerd worden dat het decreet gaat over kinderopvang. Bovendien, en zal de N-VA met argusogen volgen, is de Raad van State de mening toegedaan dat Vlaanderen het werkgelegenheidsbeleid niet kan actualiseren. Dit kan verregaande gevolgen hebben! De minister zal, in overleg met zijn collega van welzijn Byttebier, het ontwerp van decreet aanpassen. Hij beloofde het aan het Vlaams Parlement tegen midden maart voor te leggen.

Na maandenlang aandringen wou minister van wetenschapsbeleid Van Mechelen zich donderdag eindelijk vrijmaken om te antwoorden op de interpellaties van Chris Vandenbroeke. Toppunt was dat Van Mechelen donderdag dan nog verhinderd was en aan minister Vanderpoorten vroeg om in zijn plaats te antwoorden. Alweer een prachtig voorbeeld van de interne versnippering van de Vlaamse bevoegdheden over de verschillende ministers. De N-VA pleit al jaren voor het onderbrengen van het volledige dossier wetenschapsbeleid en technologische innovatie bij de minister van onderwijs.
Inhoudelijk ging Chris Vandenbroeke dieper in op het tekort aan beurzen voor jonge wetenschappers en onderzoekers. Daarbij nam hij heel het wetenschappelijk personeelsbeleid van de afgelopen 5 jaar stevig op de korrel. De minister moest toegeven dat er van het beloofde personeelsbeleidplan 2000-2010 nog geen letter op papier staat, ondanks al de mooie beloftes in het regeerakkoord en in de beleidsnota wetenschapsbeleid.
Daarnaast interpelleerde Chris Vandenbroeke de minister over de "Short-Title Catalogus Vlaanderen" (STCV). De doelstelling van dit project is het bezorgen van een elektronische, retrospectieve bibliografie van de 17de eeuwse boekproductie in Vlaanderen. Door de drooglegging van de onderzoeksfondsen dreigt dit waardevolle historische onderzoeksproject stil te vallen. De minister antwoordde dat er een mogelijke oplossing komt via het FWO. Navraag leert ons echter dat dit onwaar blijkt en dat het STCV-project een stille dood dreigt te ondergaan.

Jan Loones nam deel aan de feestelijkheden rond de herdenking van de 40ste verjaardag van de Belgisch-Marokkaanse overeenkomst betreffende tewerkstelling van Marokkaanse werknemers in België. De officiële opening en voorstelling van die feestelijkheden vonden maandag plaats in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel.
Op donderdag en vrijdag verbleef Jan Loones bij onze Noorderburen, in het kader van een werkbezoek van de Commissie Cultuur, Media en Sport, aan Amsterdam en Hilversum. In Amsterdam deed de delegatie een Vlaamse Wandeling, met uiteraard een rondleiding en evaluatievergadering in de Brakke Grond. In Hilversum bezocht de Commissie de Wereldomroep, met toelichting rond het project BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Kris Van Dijck , Chris Vandenbroeke en Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be