PERSBERICHT - 2004-02-12

Veel verschillende stromingen te zien in miniatuurstad

Architectuur en design ook thema in Madurodam

In het jaar 2004, waarin het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen het thema Architectuur & Design centraal stelt, wordt ook in Madurodam dit thema uitgelicht. De miniatuurstad geeft een duidelijk beeld van de architectonische stromingen die in ons land belangrijk zijn of zijn geweest.

Vanaf de start van de voorjaarsvakantie, 21 februari, heeft Madurodam voor kinderen een speurtocht beschikbaar aan de hand waarvan zij spelenderwijs leren over het thema Architectuur & Design. Volwassenen kunnen een architectuurwandeling maken. Of het nu gaat om landschapsarchitectuur, moderne huizenbouw of historische stationsarchitectuur, het is terug te vinden in de miniatuurstad. Het unieke schuilt juist daarin, dat de verschillende stijlen in een paar passen met elkaar te vergelijken zijn.

Historisch en modern
Madurodam is geopend in 1952. Het ontwerp door architect Siebe Jan Bouma, de toenmalige directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, is een kwart van een cirkel. In de punt ligt de historische stadskern, daaromheen groeiden een nieuwbouwwijk, landelijk gebied en een industriegebied compleet met een luchthaven, havens en kantoren.

Deze opzet zorgt ervoor dat er op gebied van architectuur en design in Madurodam veel verschillende stromingen voorkomen. Historische stromingen, zoals de Gotiek en de Renaissance, zijn terug te vinden in gebouwen als de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag, de Sint Jan Basiliek in s-Hertogenbosch en de Westerkerk in Amsterdam.

Natuurlijk ontbreekt moderne architectuur niet in het stadje. Zo is met het Rietveld Schröderhuis de De Stijl-architectuur vertegenwoordigd en de Amsterdamse School met het Spaarndammerplantsoen uit Amsterdam. De bezoekers lopen over de Erasmusbrug met uitzicht op het glazen kantoorpand de Delftse Poort en het hypermoderne Amsterdam Airport Schiphol.

Kindermusical in de voorjaarsvakantie
Van 21 tot en met 29 februari (voorjaarsvakantie regio midden en zuid) wordt de kindermusical Karel de Kok en de Kroon van de Koning dagelijks om 12.00, 14.00 en 16.00 uur opgevoerd in een speciaal daarvoor ingericht theater.

Noot voor de redactie (