Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Azië - Reis minister Brinkhorst

Nummer: 469

Datum: 17-02-2004


PERSBERICHT AZIE - REIS MINISTER BRINKHORST


Minister L.J. Brinkhorst van Economische Zaken bezoekt volgende week een drietal landen in Azië, te weten China (22-24 feb.), Japan (24-26 feb.) en India (26-28 feb.). Het bezoek staat in het teken van de voortgang in de WTO-onderhandelingen en het komende EU-voorzitterschap.


Na het echec van Cancún is het WTO-onderhandelingsproces min of meer tot stilstand gekomen. Tijdens zijn gesprekken van komende week wil de minister vaststellen op welke punten overeenstemming bestaat en waar knelpunten resteren en belangrijker nog hoe de onderhandelingen mogelijk weer vlot kunnen worden getrokken. Met dit bezoek geeft de minister nader invulling aan de positieve bijdrage die de individuele EU-lidstaten kunnen leveren aan het uitdragen en verhelderen van de Europese onderhandelingsinzet. De Europese Commissie is en blijft eerste onderhandelaar namens de EU.


China en India speelden tijdens de 5de Ministeriële WTO-Conferentie een belangrijke rol in de coalitie van opkomende ontwikkelingslanden, meestal bekend als de G-20. Japan, als een van de belangrijkste economieën in de wereld, heeft zich daarentegen in dit proces nog enigszins op de vlakte gehouden.


De minister spreekt zijn counterparts in Peking, Tokio en New Delhi. Bovendien zal hij, gelet op het belang van landbouw in de WTO, in China en Japan ook met de ministers van landbouw spreken. Met vertegenwoordigers van bedrijfsleven en zgn. denktanks zal de minister van gedachten wisselen over de rol en toekomst van de WTO in brede zin.


Voorts zal de minister vooruitblikken op het Nederlandse voorzitterschap van de EU, in de 2de helft van dit jaar. Als voorzitter kan en wil de Minister een actieve rol in het WTO-onderhandelingsproces spelen. In dat kader organiseert ons land in september de ASEM Economic Ministers Meeting, waarbij ook de WTO op de agenda zal staan. O.a. China en Japan zullen hieraan deelnemen.


In India zal de minister, samen met zijn collega Jaitley, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenen. Dit MoU staat voor een intensivering van de bilaterale economische relatie, ook wat betreft wederzijdse investeringen. Tevens wordt hiermee het PSOM (Programma Starters Opkomende Markten) geactiveerd, waarbij de private sector door middel van samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven verder ontwikkeld wordt.


Meer informatie:

Voor nadere informatie over de reis van de minister kunt u terecht bij Len Middelbeek, woordvoerder van Minister Brinkhorst (tel. 070 379 6096 of 06 110 116 66), emailadres l.middelbeek@minez.nl of bij de betrokken ambassades.