Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Minister Remkes stelt gedragscode voor ambtenaren verplicht

23 februari 2004

Overheidswerkgevers worden verplicht een gedragscode op te stellen waarin normen en waarden worden vastgelegd die te maken hebben met goed ambtelijk handelen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de Ambtenarenwet en andere wetten te wijzigen. Het wetsvoorstel is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
---

De regering vindt de gedragscode een belangrijk instrument en hulpmiddel om cultuurverandering binnen de overheid te ondersteunen. Het moet een actief en "levend" instrument zijn dat goed is ingebed en onderdeel uitmaakt van een noodzakelijke open, transparante en integere organisatiecultuur. Naast de al geldende integriteitsregels vormt de gedragscode een krachtig instrument om de ambtenaar aan te spreken als hij zich buiten het aangegeven kader begeeft. Wanneer een integriteitsinbreuk wordt vastgesteld, zullen disciplinaire maatregelen volgen. Overheidswerkgevers zullen voortaan integriteit in functioneringsgesprekken en werkoverleg aan de orde moeten stellen.

De basis voor het goed ambtelijk handelen, namelijk het goed ambtenaarschap, wordt evenals het goed werkgeverschap, ook in de Ambtenarenwet opgenomen.

Daarnaast vindt de regering het belangrijk dat de overheid, naast regels in een gedragscode, ook in bredere zin integriteitsbeleid ontwikkelt. Om dit te benadrukken is in het wetsvoorstel de verplichting opgenomen een integriteitsbeleid te voeren. Dit moet een vast onderdeel uitmaken van het personeelsbeleid. Tot slot wordt de eed of belofte bij de aanstelling als ambtenaar ook verplicht. Zo wordt de aanstaande ambtenaar in een vroeg stadium gestimuleerd na te denken over de beginselen van het ambtenaarschap.