Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/02/04 Prins van Oranje opent eerste fase Hermitage Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent dinsdagavond 24 februari de eerste fase van de Hermitage Amsterdam, een permanente vestiging van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg. De openingstentoonstelling heeft als thema Grieks goud.

Het eerste deel van de Hermitage Amsterdam is gevestigd in het gebouw Neerlandia, onderdeel van het Amstelhof. Dit monumentale gebouwencomplex aan de Amstel wordt de komende jaren geheel ingericht als museum. Naar verwachting zal het complete museum eind 2007 klaar zijn. De totale tentoonstellingsruimte bedraagt dan ruim 4.000 vierkante meter.

In het gebouw Neerlandia worden twee keer per jaar wisseltentoonstellingen georganiseerd. De openingstentoonstelling Grieks goud laat sieraden zien uit de Griekse nederzettingen rond de Zwarte Zee. Het zijn onder andere juwelen en gouden armbanden, colliers en lauwerkransen. Ze dateren van de 6de tot de 2de eeuw voor Christus en werden door Russische archeologen tijdens opgravingen in de 19de en 20ste eeuw gevonden. De collectie komt uit de twee schatkamers van de Hermitage in Sint-Petersburg.

De Prins van Oranje is beschermheer van de Hermitage Amsterdam.