Gemeente Almere

Gesubsidieerde arbeid en uitstroom

Het college van B en W heeft kennis genomen van de voorgestelde maatregelen om de gevolgen van de rijksmaatregel, opheffing van de WIW- en ID-banen (In- en Doorstroombanen), positief in te vullen. Inzet van de gemeente Almere is het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid, door werkgevers te stimuleren de gesubsidieerde banen om te zetten in reguliere banen (uitstroom).

De gemeente Almere heeft besloten niet te bezuinigen op gesubsidieerde arbeid, ondanks dat de rijksoverheid de gemeente minder geld voor gesubsidieerde arbeid verstrekt. Na overleg met de werkgevers wordt op 24 februari een besluit genomen.

Almeerse ID-werknemers
De gemeente stelt voor alle Almeerse ID-ers bij Almeerse werkgevers een loonkostensubsidie beschikbaar die is gebaseerd op de oude ID-regeling. De gemeente biedt werkgevers in aanvulling op de rijkssubsidie een aanvullende loonkostensubsidie bij omzetting van een ID-baan in een reguliere baan voor een periode van 4 jaar. In de laatste 2 jaar wordt de subsidie afgebouwd. De werkgever moet dan wel de ID-medewerker in reguliere dienst nemen.

Gemeente Amsterdam
De gemeente Amsterdam beëindigt vanaf 1 april 2004 alle subsidies voor ID-banen van niet-Amsterdammers. Voor Almeerse ID-ers van wie de subsidie wordt beëindigd wordt aan de Almeerse werkgever de subsidie tot 1 juli 2004 gegarandeerd op basis van een maximumvergoeding van loon- en aanvullende kosten van 20.000,- per ID-plaats per jaar. Daarmee komen zij in gelijke positie met de eerste groep. Van ID-ers die niet bij een Almeers bedrijf werkzaam zijn, worden de mogelijkheden onderzocht om hun arbeid te behouden.

Afspraken met werkgevers
Eerst worden de betrokken werkgevers uit Almere over het voorstel geconsulteerd. Op basis daarvan wordt op 24 februari besloten over de nota. Met de Almeerse werkgevers worden verder afspraken gemaakt over het omzetten van ID-banen in reguliere banen en over herplaatsing van werknemers van wie de ID-baan niet regulier wordt gemaakt op reïntegratie- of particpatiebanen.

Werkdeel
De middelen voor gesubsidieerde arbeid maken vanaf 2004 onderdeel uit van het Werkdeel van het Fonds Werk en Inkomen dat in de Wet werk en bijstand (WWB) beschikbaar is voor het reïntegreren van bijstandscliënten.