Bartiméus



Kapel Bartiméus vernieuwd

Op zondag 22 februari is de gerenoveerde kapel van Bartiméus in Doorn na zes weken verbouwing heropend. Vele bewoners en familieleden waren nieuwsgierig naar het resultaat. Zij kwamen afgelopen zondag tijdens de heropening van de kapel de nieuwe inrichting met fontein, herinneringshoek, nieuw meubilair en de grote kroonluchter bewonderen.

Nu de kapel verbouwd is, wijst de nieuwe fontein met waterloop de slechtziende en blinde bewoners van Bartiméus op het gehoor naar de voordeur van de kapel. Binnen in de kapel valt direct op dat het veel lichter is geworden. Dit is in het bijzonder van belang voor de slechtziende mensen die de diensten in de kapel bezoeken. De grote kroonluchter geeft aan de ruimte een chique tintje. Het nieuwe meubilair, gemaakt uit stevig materiaal - hout en roestvrij staal - heeft niettemin een lichtvoetige uitstraling. Een deel van de ruimte is ingericht als herinneringshoek. Een prachtige schildering door Nellie Steenbergen (moeder van een bewoonster) is aan weerszijden omgeven door een wand met twaalf nisjes. Drie nisjes zijn al in gebruik genomen. Hierin staan fotos en attributen die horen bij onlangs overleden bewoners.

Er waren 200 bezoekers op de extra feestelijke openingsviering afgekomen. Een muziekgroep uit Driebergen liet iedereen genieten van hun fluitspel en één van de bewoners beproefde met verve het nieuwe drumstel. De gasten, onder wie een van de aannemers, ervoeren aan den lijve hoe belangrijk de vieringen zijn in het leven van veel van de bewoners. Er gaat meer in die koppies om dan ik had gedacht, dat merk je bij de gebeden, merkte iemand na afloop op.