LEI

persbericht / nr. 1765

24-februari-2004

Landbouwbeleid kan natuurdoelen dichterbij brengen

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU biedt de lidstaten verschillende instrumenten om rekening te houden met eisen op het gebied van natuur en landschap. Zo wordt door middel van cross-compliance de directe inkomenssteun gekoppeld aan minimale kwaliteitseisen. Daarnaast maken natuur- en milieumaatregelen binnen de plattelandsontwikkelingsprogramma's het mogelijk om vergoedingen te verstrekken voor aanvullende eisen. Publiek-private samenwerking van maatschappelijke organisaties en boeren kan de integratie van milieu- en natuureisen in het GLB versterken. Zulke samenwerking bevordert de maatschappelijke acceptatie van veranderingen in de landbouw en brengt de daarvoor benodigde kennis uit verschillende bronnen bij elkaar. Zij vergroot daarmee het draagvlak voor toekomstige uitgaven voor het landbouwbeleid. Dit concludeert het LEI (onderdeel van Wageningen UR) in een onderzoek ten behoeve van het Ministerie van LNV en het Natuurplanbureau.

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek heeft betrekking op Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Over de periode 1995-1999 zijn in deze landen bedrijven vergeleken die al dan niet in aanmerking kwamen voor specifieke natuur- en milieuvergoedingen in het kader van het GLB. Daarnaast zijn op basis van interviews de recente ontwikkelingen in die landen rond de hervorming van het GLB en de natuurdoelen in kaart gebracht.
Een van de conclusies is dat de vergoedingen op basis van het landbouwmilieuprogramma voor deelnemende melkveehouders in Nederland fors achterblijven bij die in omringende landen. Per kilo geproduceerde melk wordt in Nederland een halve eurocent uitgekeerd, terwijl in West-Engeland bijna 2 eurocent vergoeding wordt verstrekt. De oorzaak van dit verschil ligt vooral in de hoge melkproductie per hectare in Nederland. Daarbij komt dat voor de intensieve bedrijven in ons land een vergoeding per hectare problematisch is, omdat de vergoeding niet opweegt tegen de inkomstenderving.

Aanbevelingen

Het rapport mondt uit in drie aanbevelingen waardoor bij de hervorming van het landbouwbeleid nog meer dan tot nu toe rekening kan worden gehouden met natuur en landschap:

- zorg voor een basisvergoeding in het landbouwmilieubeleid, met eenvoudige eisen waaraan veel agrariërs kunnen voldoen;
- verbeter de communicatie over de natuur- en landschapsmaatregelen die agrariërs in het kader van het GLB nemen;

- betrek ook niet-landbouworganisaties bij de invulling van programma's in het kader van het GLB. De betrokkenheid van natuur- en milieuorganisaties, toeristische organisaties en waterleidingmaatschappijen zal de maatschappelijke acceptatie van het GLB ook op de langere termijn versterken.

---

Nature management, landscape and the CAP. Het rapport bestellen 'rapport 3.04.01'.