ERNST AND YOUNG

Democratische tekortkoming bedreigt de Europese samenleving

Vertrouwen in EU herstellen door versterken democratische bewustwording

ROTTERDAM, 24 FEBRUARI 2004 - De nationale voorzitters van de 36 Europese JCI organisaties (Junior Chamber International) sporen dringend overheden en Europese instanties aan om concreet actie te nemen om de betrokkenheid van met name jongeren bij het politieke proces te vergroten. Junior Chamber International is met ruim 200.000 leden de grootste leiderschapsontwikkeling- en trainingsorganisatie ter wereld en is als Non Gouvernementele Organisaties (NGO) verbonden aan de Raad van Europa. Junior Kamer is in Nederland met 2.300 leden aanwezig in 98 steden / regio's.

Tijdens hun jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst, gehouden bij de Raad van Europa in Straatsburg afgelopen weekend, hebben de nationaal voorzitters hun zorg geuit over het tekort aan deelname door jongeren aan het politieke proces. Volgens wereldvoorzitter Fernando Sanchez-Arias, is de voortdurende daling in opkomst bij verkiezingen een directe bedreiging voor de effectiviteit van onze democratieën: 'men moet zich verbonden voelen met het democratisch proces en de verschillende overheidsinstanties, het is de hoogste tijd om wat tegen deze onverschilligheid te doen', aldus Sanchez-Arias.

JCI zal in 2005, het Europees Jaar van Democratisch Burgerschap door onderwijs, concrete actie ondernemen om het tij te keren met diverse projecten. Projecten die onder meer bevatten:

- het benoemen, uitwerken en creëren van een nieuw type leiderschap vóór 2010;

- ervaringen uitwisselen tussen politici en jonge leiders;
- bevorderen democratische vaardigheden en Europees bewustzijn in scholen.

Projecten zullen binnenkort beginnen in de meer dan 1.000 lokale JCI organisaties door heel Europa. Deze initiatieven zijn door de Raad van Europa uiterst positief ontvangen en worden van harte ondersteund.

'Verbind de structuren de ideeën en het netwerk van instellingen zoals de Raad van Europa met JCI, en het zal snel zijn vruchten afwerpen', aldus JCI wereldvoorzitter Fernando Sanchez-Arias.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Lars Hooning, voorzitter Junior Kamer Nederland 06 54 21 37 73 Wim Eilering, JCI vertegenwoordiger bij de Raad van Europa 06 26 89 43
00

24 feb 04 13:46