Gemeente De Ronde Venen

Het Anker in Mijdrecht ontmoetingsplaats voor mensen met kanker 24-02-2004

Veel (ex) kankerpatiënten hebben moeite om de ziekte geestelijk te verwerken. Het heeft te maken met het levensbedreigende karakter en de onvoorspelbaarheid waarmee kanker opnieuw de kop kan opsteken. Ook ontstaan er bij patiënten regelmatig problemen op het sociale vlak. Bijna de helft van mensen met kanker hebben relationele problemen.

Er zijn in deze regio ongeveer 16.000 mensen met de ziekte. Stichting Inloophuis het Anker gaat kankerpatiënten de mogelijkheid bieden om elkaar in een huiselijke sfeer te ontmoeten en ervaringen te delen. Mensen met kanker en hun naasten wordt er de mogelijkheid geboden om in huiselijke sfeer een praatje te maken, maar ook steun, warmte en rust te zoeken. Als er behoefte aan is kan er worden meegedaan aan activiteiten zoals yoga, tekenen en schilderen. Ook zullen er themabijeenkomsten worden georganiseerd. Uit onderzoek blijkt dat een ontmoetingsplaats voor deze mensen hard nodig is. Op dit moment is er in de regio tussen Amsterdam, Utrecht en Leiden geen informele ontmoetingsplaats voor kankerpatiënten.
Het Inloophuis is gevestigd in Mijdrecht en gaat in maart open. Het zal voorlopig gehuisvest zijn in jongerenontmoetings-centrum AJOC. De Stichting heeft bij diverse instanties subsidieverzoeken ingediend en zal te zijner tijd ook subsidie aanvragen bij omliggende gemeenten. Gemeente De Ronde Venen neemt 2.500, = van de opstartkosten voor haar rekening.