Gemeente Heerenveen

Stickeractie in de strijd tegen wildplassen

24/02/2004

Voorkom gezeik op straat. Leeg uw blaas voordat u naar buiten gaat. Deze tekst staat te lezen op stickers die de gemeente deze week verspreidt onder de uitgaansgelegenheden in het centrum van Heerenveen. De stickeractie, die in overleg met de plaatselijke horeca is uitgewerkt, is bedoeld om antwoord te geven op de klachten die met een zekere regelmaat over wildplassen worden geuit. De cafés en discotheken worden gevraagd om de stickers op de toiletten of bij de garderobe/ uitgang te plakken. Daarnaast zal de gemeente op een aantal plekken in het centrum de stickers als bordjes plaatsen.

Wildplassen is een lastig probleem. De voor de hand liggende oplossing om een openbaar toilet te plaatsen is niet makkelijk uitvoerbaar. Zomaar urinoirs plaatsen gaat niet want iedereen wil wel zo'n voorziening maar niet voor zijn of haar deur. De plaatsen die dan overblijven liggen te ver uit de route om nog gebruikt te worden en kosten bovendien handen vol geld. Daarnaast blijkt wildplassen vooral een gedragsprobleem te zijn bij vooral het mannelijke deel van het uitgaanspubliek. De oproep op de stickers wil daaraan wat veranderen. Als het uitgaanspubliek zich door de stickers bewust wordt van zijn gedrag en er een discussie ontstaat over dat gedrag dan leidt die discussie hopelijk tot gedragsverandering.

Als dat laatste lukt dan wordt de oproep waargemaakt die in kleine letters op de stickers staat: Houd Heerenveen gezellig!