VVD



Nieuws

24 feb 2004 - Jan Rijpstra verheugd over komst
drenkelingendetectiesysteem

Het Tweede-Kamerlid Jan Rijpstra (VVD) reageert positief op de berichtgeving omtrent de veiligheid in zwembaden met camera's. Dit jaar begint een proef in 21 zwembaden. ,,Ik maak mij al jarenlang sterk voor de veiligheid in zwembaden. Het voorkomen dat, doorgaans jonge, mensen verdrinken heeft voor mij een zeer hoge prioriteit. Juist daarom ben ik verheugd dat het drenkelingendetectiesysteem nu toegepast gaat worden", stelt Rijpstra. De woordvoerder sprak in oktober 2003 ook het Franse Parlement toe over dit onderwerp. Inmiddels is ook daar een wetsvoorstel ingediend om publieke zwembaden verplicht te voorzien van detectiesystemen.

In Nederland is verdrinking de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen in de leeftijdsgroep van één tot en met vier jaar. Jaarlijks vinden vierentwintig kinderen onder de vijf jaar de verdrinkingsdood in en om het huis. In totaal verdrinken er in Nederland ongeveer honderd mensen per jaar en ziekenhuizen behandelen ongeveer 130 kinderen in de leeftijdscategorie tot vijf jaar na een bijna-verdrinking.

Rijpstra heeft tijdens de onderwijsbegroting voor het jaar 2003 een amendement ingediend waarmee hij één miljoen euro heeft vrij weten te maken op de rijksbegroting ter bevordering van het pilotproject met camera's in zwembaden. Over 'het miljoen van Rijpstra' is lange tijd overlegd tussen de betrokken departementen en organisaties. De liberaal is dan ook zeer blij met de invoering van het detectiesysteem en de samenwerking tussen de ministeries van OC&W, VWS en VROM. ,,Dit is een stap in de goede richting maar ik zal mij blijven inzetten voor de verbetering van de veiligheid in zwembaden en andere sportaccommodaties, want elk ongeval is er één te veel. Daarom verdient het drenkelingendetectiesysteem navolging in Europa."