DOKTERS VAN DE WERELD

Dokters van de Wereld opent medisch centrum op Haïti

24 februari 2004 - Dokters van de Wereld opent in Port Au Prince, de hoofdstad van Haïti, de deuren van een medisch centrum. Dit om het toenemend aantal gewonden te kunnen verzorgen die het gevolg zijn van de escalatie van geweld op Haïti sinds 5 februari. In het centrum kan gedurende drie maanden aan 400 mensen in een relatief veilige omgeving medische hulp worden geboden.

De gewelddadige strijd tussen aanhangers van president Aristide en zijn tegenstanders veroorzaakt een groeiende toestroom van gewonden, zowel onder de strijdende partijen als onder de burgerbevolking. Daar komt bij dat de situatie in de ziekenhuizen zorgwekkend is; behalve een ernstig gebrek aan middelen om de gewonden te kunnen opvangen worden er, vanuit de ziekenhuiszalen, vele gevallen gerapporteerd van arrestatie, geweldpleging, diefstal, verkrachting en zelfs moord. Vaak weigeren gewonden dan ook om zich naar het ziekenhuis te laten brengen.

'Geschat wordt dat de helft van de gewonden die chirurgische ingrepen moeten ondergaan niet meer naar het ziekenhuis gaan. Vooral in de conflictzones worden de ziekenhuizen door de tegenstanders van het regime systematisch vermeden.' aldus Xavier Simon, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in Haïti. Mensen die zich ondanks alles wel laten opereren verlaten het ziekenhuis voortijdig zonder de noodzakelijke post-operatieve zorg te hebben ontvangen. Naar aanleiding van deze situatie slaat Dokters van de Wereld alarm en eist zij dat haar neutrale status door de strijdende partijen wordt gerespecteerd.

Bovendien heeft Dokters van de Wereld besloten een beveiligd ontvangstcentrum in te richten om de licht gewonden te kunnen verzorgen en de nodige nazorg te kunnen bieden aan geopereerden. Dit ter aflossing en aanvulling van Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis die de operaties van zwaar gewonden voor hun rekening nemen.

Achtergrond
Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de medisch humanitaire organisatie Médecins du Monde. De organisatie is sinds 1980 wereldwijd actief op het gebied van humanitaire hulp, zowel middels noodhulp, wederopbouwprojecten als structurele hulpverlening. Op basis van het principe 'Wij strijden tegen alle ziekten. Ook tegen onrecht' levert Dokters van de Wereld niet alleen fysieke en psychische medische hulp, maar getuigt Dokters van de Wereld ook over schending van de mensenrechten en een onrechtvaardige toegang tot gezondheidszorg.

Dokters van de wereld is al sinds 1995 permanent op Haïti aanwezig. Behalve het programma als reactie op de huidige crisis beheert de organisatie er vijf lange termijn projecten waaronder:
- Port au Prince: een mensenrechtenprogramma voor slachtoffers van geweld

- Pilate: opleiding van medisch personeel

- Grande Anse: hygiëne en gezondheid binnen de gemeenschap en ondersteuning van de locale gezondheidszorg.

Ondanks de huidige crisissituatie worden deze programma's vooralsnog op normale wijze voortgezet.


---


------25)