ABVAKABO FNV

Winst maken geen ziekenhuistaak

De zorgsector is niet geschikt om commerciële spelletjes mee te spelen. Dat zegt ABVAKABO FNV in reactie op de plannen van Het Ziekenhuis Consortium om ziekenhuizen op te kopen en winstgevend te maken. 'Iemand zal die winst toch moeten betalen en ik vrees dat dat de patiënt of de werknemer zal zijn', zegt Tim de Jong, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De grootste vakbond in de zorgsector staat niet negatief tegenover creatieve ideeën om wachtlijsten op te lossen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en werken in de zorg leuk en gezond te houden. De bond ziet echter niet in wat de plannen van Sturkenboom c.s. daaraan bijdragen. De Jong: 'Voornaamste drijfveer zal toch zijn om winst te maken en dat is een pertinent onjuist uitgangspunt om een ziekenhuis te besturen'.

De kwaliteit van de zorg staat al onder druk vanwege de forse bezuinigingen die het kabinet oplegt aan de zorginstellingen. Ook de voorzieningen in bepaalde gebieden zijn in het geding. Het Ziekenhuis Consortium speelt daar op in door het publiek te beloven dat het allemaal goed komt. 'Aan ideeën ontbreekt het de initiatiefnemers niet,' zegt De Jong, 'maar hoe moet het daarna, hoe zit het met de continuïteit?'. ABVAKABO FNV kent de heer Sturkenboom als een typische interim-manager, die in het Slotervaartziekenhuis goed werk heeft verricht. Op de lange termijn moet echter blijken hoe stevig het ziekenhuis staat.

ABVAKABO FNV keurt de plannen van Het Ziekenhuis Consortium af. Zorgverlening is een publieke taak die in publieke handen moet blijven. Met oog voor kwaliteit van de zorg en de belangen van de werknemers én premiebetalers zal ABVAKABO FNV de uitwerking van de plannen kritisch volgen.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de zorg, kijk dan op www.abvakabo.nl/zorg of neem contact op met:

Tim de Jong landelijk bestuurder (06) 51274768 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

24 feb 04 17:00