Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 24 februari 2004

Veerman zou Europese subsidies moeten herverdelen

Een aantal grote maatschappelijke organisaties*) roept landbouwminister Veerman op om voor duurzaam te kiezen bij de verdeling van de EU-landbouwsubsidies in ons land. Het hervormde EU-landbouwbeleid biedt bijvoorbeeld elke lidstaat de mogelijkheid om tien procent van de subsidies te bestemmen voor steun aan milieu- en diervriendelijke boerenbedrijven. Veerman beslist naar verluidt deze week.

De boerenlobby wil geen verschuiving van de subsidies in milieuvriendelijke richting maar alles zo laten als het was. De organisaties, waaronder Natuur en Milieu, de Consumentenbond en de ANWB, stellen dat een transitie naar duurzame landbouw en kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied nodig is. De minister heeft herhaaldelijk betoogd dat hij een voorstander van zo'n ombuiging is. Dan moet hij ook alle kansen daartoe benutten.

Het hervormde EU-beleid biedt verschillende mogelijkheden de subsidies meer te richten op maat-schappelijke belangen van landbouw. Naast het herbestemmen van 10% van de subsidies kan de minister ook besluiten om een vast bedrag te betalen voor ieder hectare landbouwgrond in plaats van een bedrag per boer op basis van historische rechten. Andere lidstaten in Europa, zoals Duits-land, Engeland en Denemarken hebben al aangegeven daarvoor te kiezen. Nederland kan daar zo bij aansluiten. Dergelijke mogelijkheden zouden ten goede kunnen komen van boeren die minder of geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, die meer (toegankelijke) natuur op hun bedrijf hebben, die beter waterbeheer bedrijven of die diervriendelijke landbouwmethoden gebruiken.

De organisaties hebben een verklaring getekend waarin zij de minister oproepen om nu te kiezen voor transitie naar duurzame landbouw. "Nog nooit hebben we met zo'n grote groep een gemeen-schappelijke verklaring kunnen tekenen", aldus Ad van den Biggelaar van Stichting Natuur en Mili-eu, "Als je alle leden van de betrokken organisaties bij elkaar op telt heb je het al gauw over meer dan 5 miljoen Nederlanders. Veerman moet hier echt iets mee gaan doen."


* De ANWB, Consumentenbond, Dierenbescherming, Hiswa Vereniging, Landschapsbeheer Neder-land, De Landschappen, Natuurmonumenten, Biologica, RECRON, Stichting Milieukeur, Stichting Natuur en Milieu en de Vogelbescherming

Nadere inlichtingen:
Arjan Berkhuysen, tel:030-2348218
Marijke Brunt, tel. 030-2331328