Ingezonden persbericht

Slimme en snelle oplossingen voor nieuwe regelgeving

Hoge eisen IAS en FTK zijn juist een kans

HOOFDDORP, 20040224 -- Financiële instellingen maken zich in toenemende mate zorgen. Vanaf 2005 krijgen ze namelijk te maken met deels nieuwe en deels aangescherpte regels als de International Accounting Standards (IAS) en de International Financial Reporting Standards. Ook het vernieuwde Financieel Toetsingskader (FTK) zal zwaardere eisen stellen aan pensioenfondsen, verzekeraars en banken waar het gaat om de verslaglegging.


De gevolgen daarvan zijn verstrekkend. Zo zullen de verplichtingen en bezittingen op marktwaarde moeten worden gewaardeerd. Die zullen daardoor fluctueren zodra de marktrente verandert, met instabiele resultaten als gevolg. Dat leidt weer tot toenemende lasten die de ondernemingen direct moeten verantwoorden op de balans en de winst- en verliesrekeningen. Verder zullen de solvabiliteitseisen worden aangescherpt. Instellingen die niet beschikken over accurate rekenmodellen kunnen daardoor gedwongen worden een onnodig grote reserve in kas te houden.

Nieuwe oplossingen voor nieuwe regels
Reden genoeg voor Rick Bohnsack en Paul de Keijzer, van actuarieel consultancy- en managementbureau Advinsure, om rond de tafel te gaan zitten met Lars Veeling van Value & Vision, een consultancy-organisatie die zich specialiseert in het ontwikkelen van software op het gebied van projectieberekeningen.
De drie experts ontdekten dat hun specialismen naadloos op elkaar aansloten en gingen daarom een samenwerking aan. Onder de naam Actelligence ontwikkelen ze turn-key-oplossingen waarmee ze financiële instellingen in staat stellen om nu al volledig te voldoen aan de eisen waarvan de eerste gevolgen in 2005 zichtbaar zullen worden.

Daarmee komt Actelligence tegemoet aan een behoefte die momenteel sterk groeit.
De nieuwe regels zijn namelijk zo complex dat het een zware opgave is om er tijdig aan te voldoen. Daar komt bij dat de instellingen vaker dan vroeger projecties zullen moeten maken, die bovendien ingewikkelder zijn dan ooit.

Complexe regelgeving in recordtempo onder de knie
Actelligence kan de nieuwe, ingewikkelde regels op zeer korte termijn al toepasbaar maken voor verzekeraars, banken en pensioenfondsen. Het bedrijf is in staat om nu al standaardoplossingen te implementeren die direct 'up and running' zijn, en waarmee financiële instellingen dus meteen volledig aan de nieuwe regelgeving kunnen voldoen. Eventuele verfijningen en aanpassingen kunnen vervolgens in alle rust worden aangebracht. Actelligence levert daarvoor de kennis en de mankracht.
Daarnaast levert Actelligence het programma Visionair. Visionair is een projectiemodel waaraan de afgelopen jaren intensief is gewerkt. Deze software maakt het aanmerkelijk eenvoudiger om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Turn-key of outsourcing
Actelligence zorgt er hoe dan ook voor dat bedrijven kunnen voldoen aan de nieuwe verslagleggingseisen. Het maken van de projecties en rapportages die daarvoor nodig zijn kan volledig aan Actelligence worden uitbesteed. Desgewenst tijdelijk, tot de gekozen oplossing definitief bij de klant wordt geïmplementeerd.
Met de gedetailleerde informatie die dat oplevert kan de waardebepaling van portefeuilles aanzienlijk worden verbeterd. Zo geeft Actelligence een vergaand inzicht in de inkomstenbronnen van een bedrijf, waardoor het vermogen veel preciezer kan worden gealloceerd.
Daarmee verandert de opgave om te voldoen aan de verscherpte financiële regels in de kans om te profiteren van waardevolle extra informatie. En daar kan elke financiële dienstverlener al vóór 2005 zijn voordeel mee doen.




Ingezonden persbericht