Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Complex auteursrecht in de Informatiemaatschappij in beeld

Duidelijkheid over het auteursrecht moet juiste besluitvorming stimuleren

Leidschendam, 24 februari 2004

Vandaag presenteert ECP.NL, platform voor eNederland het rapport Auteursrecht en Informatiemaatschappij: een kort overzicht. Dit rapport geeft inzicht in de toenemende complexiteit van het auteursrecht in de informatiemaatschappij. Actuele onderwerpen die momenteel de discussie rondom het auteursrecht domineren zoals het downloaden van muziek en hyperlinking komen aan bod. Het rapport is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Tegenwoordig kan een exacte, kwalitatief gelijkwaardige kopie van bijvoorbeeld een boek, een film, muziek of computerprogrammatuur via het internet binnen seconden aan de rest van de wereld ter beschikking worden gesteld. Voor velen is dit heel handig en kostenbesparend maar hoe zit het met de rechten van de auteur? De uiteenlopende belangen tussen de rechten van de auteur enerzijds en het publiek belang anderzijds leiden steeds vaker tot felle discussies en conflicten over het nut, de houdbaarheid en de werking van het auteursrecht. Enkele voorbeelden hiervan zijn de rechtszaken rondom Napster en KaZaA, de discussies over open source software en de juridische aspecten van hyperlinking.

Daar waar het auteursrecht duidelijkheid zou moeten verschaffen over de verschillende rechten en plichten, leidt het door de toegenomen complexiteit van het onderwerp tegenwoordig steeds vaker tot verwarring. Partijen 'praten langs elkaar heen' omdat het hen ontbreekt aan een toereikend inzicht in het complexe auteursrecht. Dit heeft een negatieve invloed op de werking van het auteursrecht en schaadt de belangen van alle betrokkenen.

Het rapport behandelt in heldere taal het 'klassieke' auteursrecht en het auteursrecht in de informatiemaatschappij waarbij de Europese richtlijn Auteursrecht in de Informatiemaatschappij (die binnenkort in de Nederlandse wetgeving wordt geïmplementeerd) is meegenomen. Het rapport is bedoeld voor zowel beleidsmakers en andere beslissers als ook voor bedrijven en burgers die een goed begrip willen krijgen van het auteursrecht in de informatiemaatschappij.

Bestellen rapport
Het rapport is gratis te downloaden (in pdf formaat) op www.ecp.nl, onder 'Publicaties'. Het rapport kan ook in hardcopy besteld worden via info@ecp.nl.


---

ECP.NL, platform voor eNederland, Postbus 262, 2260 AG, Leidschendam Tel. 070-4190 309

ECP.NL, platform voor eNederland
ECP.NL is een publiek-private non-profitorganisatie die op professionele en daadkrachtige wijze een bijdrage levert aan de ontwikkeling van eNederland. Dit doet zij door een objectief en betrouwbaar platform te bieden waar deelnemende bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om kennis te delen op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van ICT. Onder begeleiding van enthousiaste en deskundige medewerkers wordt deze kennis in kennisgroepen gebundeld. In deze kennisgroepen worden door samenwerking tussen de deelnemers randvoorwaarden ontwikkeld voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. ECP.NL helpt op deze manier het Nederlandse bedrijfsleven om zijn (internationale) concurrentiepositie te behouden en te verbeteren. Meer informatie is te vinden op www.ecp.nl

Contactgegevens voor de redactie
Joyce Roel, hoofd communicatie & PR , joyce.roel@ecp.nl, 070 4190 309 Bart Schermer, adviseur wet- en regelgeving, bart.schermer@ecp.nl, 070 4190 309