D66

D66 zoekt dialoog met Turkije over EU-toetreding

Nieuws uit Europa

Sophie in 't Veld - Democrats.nl

24-02-2004 - Eind dit jaar dienen de lidstaten van de Europese Unie een besluit te nemen over een startdatum voor
toetredingsonderhandelingen met Turkije over een EU-lidmaatschap. Een delegatie van D66ers, onder wie lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen Sophie in t Veld, gaat met verschillende geledingen van de Turkse samenleving de dialoog aan. Van 25 tot en met 28 februari bezoeken zij Ankara en hebben ontmoetingen met diverse politici en organisaties.

Centraal onderwerp tijdens dit bezoek is de stand van zaken in Turkije ten aanzien van de wijze waarop de democratie is georganiseerd. Een belangrijk criterium voor toetreding tot de EU. Ondermeer gaat de D66-delegatie spreken met gevestigde partijen als de liberale LDP, regeringspartij AKP, oppositiepartij CHP en de beweging ARI. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over ontmoetingen met leden van de Koerdische minderheidspartij Dehap.

Turkije is reeds sinds 1986 kandidaat-lid van de Europese Unie en haar voorlopers. In 1999 is door de ministerraad besloten dat de Turken eind 2004 een startdatum voor onderhandelingen gaan horen. Volgens D66 kan de EU de Turkse regering niet langer aan het lijntje houden over dit punt. D66, voorstander van toetreding van Turkije tot de EU, wil wel dat er waarborgen komen tijdens de onderhandelingen ten aanzien van de mensenrechten, maar ook dat ten aanzien van het democratisch gehalte van de Turkse samenleving continue voortgang wordt geboekt.

Deze missie wordt georganiseerd door de D66-stichting Internationaal Democratisch Initiatief. Doel daarbij is om contacten te leggen met gelijkgezinde partijen in Turkije en om te komen tot samenwerking op tal van terreinen.

De delegatie onder leiding van lijsttrekker In t Veld bestaat verder uit Fatma Koser-Kaya (eerste opvolger Tweede Kamerfractie), Dennis Hesseling (lid bestuur Internationaal Democratisch Initiatief) en IDI-coördinator Emily van de Vijver.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de MATRA subsidieregeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.