UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS

Leerlingen als verslaggever naar Peru

In de voorjaarsvakantie van 2004 vertrekken 37 leerlingen uit het voortgezet onderwijs naar Peru. Ze zijn uitgekozen om namens 33 scholen van 25 februari tot en met 4 maart 2004 naar Peru te gaan. De jonge verslaggevers verdiepen zich daar in de leefwereld van hun Peruaanse leeftijdgenoten en bezoeken onderwijsprojecten. Bij terugkomst doen ze uitgebreid verslag op scholen en in de media. De Peru-reis is een van de drie onderdelen van het internationaliseringproject Going Global van Edukans.

Naast de reis bestaat Edukans Going Global uit nog twee onderdelen: praktische opdrachten voor leerlingen over het actieland en een financiële actie voor onderwijsprojecten in Peru. Edukans Going Global heeft twee hoofddoelstellingen: bewustwording en fondsenwerving. Door financiële acties zullen de deelnemende scholen naar verwachting Euro 800.000,- inzamelen (inclusief verdubbeling door ICCO en NCDO). Het onderwijs in Peru wordt gesteund omdat de kwaliteit ervan, zeker in de binnenlanden, vaak ernstig te kort schiet. Daarnaast zorgt de teruglopende economie ervoor dat steeds meer kinderen afhaken omdat ze worden ingezet om het gezinsinkomen aan te vullen. Edukans steunt onder andere de organisatie Mantoc in Lima die kinderen begeleidt om werk en onderwijs zo goed mogelijk te combineren.

Training
De 37 leerlingen solliciteerden naar een tijdelijke baan als verslaggever. Voor de meeste leerlingen is het de eerste keer dat ze gaan vliegen en een ontwikkelingsland bezoeken. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure zijn zij uitgekozen om namens hun school naar Peru te gaan. Tijdens een trainingsweekend op 12 en 13 december worden de leerlingen voorbereid op hun reis. De jongeren ontmoeten hier hun reisgenoten en maken kennis met de Peruaanse cultuur. Ook worden ze klaargestoomd voor hun taak als verslaggever. Vakmensen trainen de leerlingen in het maken van foto's en het schrijven van artikelen.

Ontmoeting met drie werelddelen
Dit is de zesde Edukans Going Global. In de afgelopen jaren stonden Oeganda (2x), India (2x) en Ethiopië centraal. Door Edukans Going Global raken jaarlijks tienduizenden jongeren betrokken bij kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden.

Edukans
Naast Going Global organiseert Edukans Operatie Schoenendoos en de Edukans Onderwijsexpeditie. Operatie Schoenendoos is de grootste campagne voor ontwikkelingssamenwerking in het basisonderwijs. De Edukans Onderwijsexpeditie is een campagne voor pabo-studenten. Pabo-studenten geven les in een ontwikkelingsland. Door de scholenacties van Edukans worden jaarlijks meer dan 250.000 kinderen en jongeren heel concreet betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. De leerlingen verdiepen zich in het leven van leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden en leren zich in te zetten voor kinderen in moeilijke omstandigheden.