Cordaid


19 februari 2004

Vast iets om te delen

Vastenaktie brengt jong en oud in beweging

Op 25 februari gaat de landelijke Vastenaktie-campagne van start. Maandenlang hebben duizenden vrijwilligers en kinderen vanuit parochies, kerken en scholen in het hele land zich voorbereid op deze periode die van oudsher begint op Aswoensdag, de dag na carnaval, en tot Pasen duurt. In de vastentijd - ook wel de veertigdagentijd genoemd - staan actie en bezinning centraal.

De actie uit zich in geldinzamelingactiviteiten voor projecten in Derde Wereldlanden. Lezingen, kerkdiensten en andere bijeenkomsten inspireren tot bezinning over leven, en toekomst van onze medewereldburgers in ontwikkelingslanden. Ook de bijdrage die wij vanuit het Noorden aan armoedebestrijding en duurzame samenlevingsopbouw in de Derde Wereld kunnen leveren vormt een belangrijk onderdeel van de campagne. Vasten in de vorm van ontzegging van alledaagse dingen of het organiseren van een sobere, bezinnende maaltijd neemt aan populariteit toe. Voor jong en oud blijkt het een uitstekend middel te zijn om het bewustwordingsproces te ondersteunen.

Vastenaktie bereikt ook de allerjongsten in ons land. Zon driehonderd basisscholen doen dit jaar mee aan de campagne. Het lesmateriaal vertelt over leeftijdgenoten in de Derde Wereld. Over leven, lef en doorzettingsvermogen in hun strijd voor een beter en rechtvaardiger bestaan. Over hoop, inspiratie en vertrouwen in de toekomst. Juist door de steun die zij via Vastenaktie voor hun project ontvangen. De verhalen zetten aan tot actie. In het hele land zamelen kinderen geld in voor Vastenaktie. Ze organiseren sponsorlopen, bazaars, heitjes voor een karwijtje, discos en sobere maaltijden. De catechesediensten binnen de katholieke kerk schenken in deze periode ook volop aandacht aan de Vastenaktie-campagne.

De Kidswedstrijd nodigt kinderen uit om na te denken over de ontwikkelingssamenwerking: Hoe zou jij met 250 kinderen in de Derde Wereld willen helpen? Vanaf 5 februari kunnen kinderen op het webbord van www.vastenaktie.nl/kids hun idee achterlaten. De beste ideeën winnen een mooie prijs en het winnende project wordt als het mogelijk is ook echt uitgevoerd!