UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS

Leerlingen als verslaggever naar Peru

Op woensdag 25 februari vertrekken 37 leerlingen uit het voortgezet onderwijs als verslaggever naar Peru. Elke leerling vertegenwoordigt een actievoerende school. In Peru bezoeken de jonge verslaggevers onderwijsprojecten, ze ontmoeten leeftijdgenoten in Peru en verdiepen zich in het dagelijks leven hen. De reis duurt acht dagen. De uitwisseling is een onderdeel van het internationaliseringsproject Edukans Going Global van Stichting Edukans.

Edukans Going Global is opgezet om jongeren in Nederland te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. De uitwisseling speelt hierbij een belangrijke rol. De ervaringen van de jonge verslaggevers zullen veel indruk op hen maken. Naast de uitwisseling heeft Edukans Going Global nog twee onderdelen: financiële actie en bewustwording.

Werkende kinderen
De jonge verslaggevers gaan een drukke week tegemoet. Elke dag bezoeken ze een onderwijsproject. Zo brengen de leerlingen onder andere een bezoek aan MANTHOC, een project in Lima. Deze organisatie zet zich in om werkende kinderen onderwijs te bieden en ondersteuning in hun drukke bestaan. MANTHOC beheert gaarkeukens, huizen waar de kinderen in geval van nood terechtkunnen, een bakkerij, en er wordt beroepsonderwijs gegeven.

Actie voeren
Alle deelnemende scholen voeren een financiële actie waarbij de opbrengst wordt bestemd voor onderwijsprojecten in Peru. Het zijn projecten van partnerorganisaties van Edukans. Hulp aan onderwijs in Peru is hard nodig, want de kwaliteit van het onderwijs, zeker in de binnenlanden, laat nog veel te wensen over. Op het platteland moeten de meeste gezinnen rondkomen van ongeveer

1,00 euro per dag. Van de plattelandskinderen gaat 35% niet naar school omdat hun hulp thuis hard nodig is. Naar verwachting brengen de deelnemende Nederlandse scholen ruim 450.000,- euro bijeen.

Reisprogramma
Het totale reisprogramma is terug te vinden op: www.edukans.nl. Vanaf vrijdag 27 februari zullen de jonge verslaggevers dagelijks, voor zover mogelijk, verslag doen van de belevenissen en ervaringen in Peru. Op de Edukans-site zijn niet alleen verslagen en foto's te zien, maar ook korte videofragmenten en interviews. De interviews worden door de jongeren zelf verzorgd.

Het is zeker dat de reis naar Peru een intensieve ervaring wordt voor de jongeren. Vrijwel geen van hen heeft ooit een ontwikkelingsland bezocht. De leerlingen krijgen er een levenservaring bij en worden zich bewust van de enorme verschillen tussen rijk en arm.

Dit jaar vindt Edukans Going Global voor de zesde keer plaats.