Provincie Friesland

PERSBERICHT

Datum 20 februari 2004
Nummer: 044 ItV

13e Fries Jeugd Parlement op 25, 26 en 27 februari

Op 25, 25 en 27 februari organiseert de provincie Fryslân voor de dertiende keer het Fries Jeugd Parlement (FJP) in het Provinsjehûs. Negen scholen uit de hele provincie doen mee, elke school is vertegenwoordigd door negen leerlingen tussen de vijftien en achttien jaar oud. Naast het FJP is er op 25, 26 en 27 februari in het provinciehuis ook een fototentoonstelling te zien. Dit is een tentoonstelling die is gemaakt naar aanleiding van een FJP-voorstel van vorig jaar; allochtone kinderen hebben foto's van typisch Nederlandse dingen gemaakt en Nederlandse kinderen van typisch buitenlandse dingen.

Elke school stuurt acht leerlingen om mee te doen in een van de commissies, voor elke commissie één. Naast de commissies zijn de er twee ondersteunende groepen die in totaal uit twintig mensen bestaan. Dit zijn de persgroep en de orde & repro-groep. De commissies van het FJP zijn:
Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
Economische zaken
Verkeer en vervoer
Openbare orde en veiligheid
Recreatie, toerisme en sport
(Multi) Cultureel Fryslân
Milieu, natuur en landschap
Welzijn en zorg

De deelnemende scholen zijn:
Comenius, Leeuwarden
Dockinga College, Dokkum
Friese Poort, Leeuwarden
Lauwers College, Buitenpost
OSG Sevenwolden, Heerenveen
RSG Magister Alvinus, Sneek
Piter Jelles Montessori, Leeuwarden
Stellingwerf College, Oosterwolde
OSG Singelland, Drachten

Doel van het FJP is om jongeren te laten ondervinden hoe het is om statenlid te zijn en om inzicht te krijgen in de provinciale politiek. In drie dagen worden daarom de Staten nagespeeld. Op 25 en 26 februari maken de verschillende commissies plannen die uiteindelijk op 27 februari worden voorgesteld.

Net als voorafgaande jaren heeft het FJP een bedrag van E 2500 te

besteden om de aangenomen voorstellen te realiseren.

Foto's en quiz

Naast het FJP is er op 25, 26 en 27 februari in het provinciehuis ook een fototentoonstelling te bezichtigen. Dit is een tentoonstelling die is gemaakt naar aanleiding van een FJP-voorstel van vorig jaar. De commissie (Multi) Cultureel Fryslân heeft toen een voorstel gemaakt dat door het FJP is aangenomen. Het voorstel bestond uit de opdracht om allochtone kinderen foto's te laten maken van typisch Nederlandse en Nederlandse kinderen foto's te laten maken van typisch buitenlandse dingen. De mooiste foto's zijn geselecteerd voor de expositie.

Voor het FJP hebben de deelnemende scholen een quiz uitgewerkt. De quiz is bedoeld voor medeleerlingen op school en is te vinden op www.fryslan.nl/fjp. Met deze quiz willen de deelnemende jongeren hun medeleerlingen betrekken bij het FJP.

Programma

Woensdag 25 februari: de delegaties worden om 8.30 uur verwacht in het Provinsjehûs. Na de introductie (8.45 uur) beginnen de commissies om 9.00 uur te vergaderen. Om 13.30 uur geeft Gedeputeerde Ton Baas, de voorzittershamer door aan de algemeen voorzitters van het FJP. Vrijdag 26 februari staat in het teken van de Algemene Vergadering. Deze laatste vergadering, waarin de leerlingen discussiëren over de voorstellen, vindt plaats in de Statenzaal van het Provinsjehûs. De vergadering is openbaar, dus publiek is van harte welkom Om 16.30 uur sluit gedeputeerde Bertus Mulder het FJP af. Om 17.30 uur is er een feestelijke afsluiting op een locatie in de buurt van het provinsjehûs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persgroep van het FJP: telefoonnummer: 058 - 292 89 11

---- --