Cordaid


Den Haag, 24 februari 2004

Spotlicht op Keniaanse schuldencampagne

Jubilee Award voor Cancel the Debt for the Child Campaign

Jubilee Nederland overhandigt woensdag 25 februari in het Olympisch Stadion in Amsterdam de Jubilee Award aan de Keniaanse Cancel the Debt for the Child Campaign (CADEC). Aansluitend discussiëren onder meer Keniaans ambassadeur Leo Ngaithe, PvdA Kamerlid Bert Koenders en CADEC voorzitter Ababu Namwamba met Novib directeur Sylvia Borren over het internationale schuldenbeleid en Kenia een land waar de overheid al jaren meer dan de helft van de begroting aan schuldaflossing spendeert.

De Jubilee Award is een jaarlijkse prijs van 4.500 die Jubilee Nederland uitreikt aan organisaties in het Zuiden die zich sterk maken voor schuldkwijtschelding en armoedebestrijding. Cordaid, een partner van Jubilee Nederland, heeft de Jubilee Award in 2001 in het leven geroepen en financiert deze prijs.

Dit jaar gaat de Jubilee Award naar CADEC, een jonge campagne die in april 2003 van start is gegaan, maar desondanks al belangrijke resultaten heeft geboekt. Dankzij een intensieve lobbycampagne is de Finse regering bijvoorbeeld ingegaan op het voorstel van CADEC om US$1,5 miljoen aan schuld om te zetten in een speciaal fonds, bestemd voor de sloppenwijk Kibera in Nairobi. Daarnaast heeft CADEC een wetsvoorstel geschreven voor betere parlementaire controle op de besteding van middelen en het aangaan van nieuwe leningen, om zo te voorkomen dat corruptie, zo kenmerkend voor de vorige regering Moi, opnieuw een kans krijgt.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Jubilee Award, overhandigt Jubilee Nederland partner Wemos tienduizend steunbetuigingen voor schuldkwijtschelding aan Jubilee Nederland. Wemos heeft deze steunbetuigingen in de afgelopen maanden ingezameld in het kader van de Jubilee Nederland schuldencampagne U krijgt nog geld van hen. Het Nederlands estafetteteam zal op symbolische wijze het stokje van de campagne overdragen aan andere coalitieorganisaties.

PLAATS: Overhandiging vindt plaats op de eretribune in het Olympisch Stadion Amsterdam. De discussiebijeenkomst vindt plaats in Cafe Vak Zuid in het Olympisch Stadion.

TIJD: 15:00 17:00

AANWEZIG: Sylvia Borren (directeur Novib), Pauline Eizema (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Ted van Hees (voormalig coordinator Europees schuldennetwerk Eurodad en jurylid voor de Award), Bert Koenders (Tweede Kamerlid PvdA), dhr Ababu Namwamba (voorzitter CADEC), dhr. Leo Ngaithe (ambassadeur Kenia).

MEER INFORMATIE: Sasja Bökkerink (Jubilee Nederland), mob. 06 - 24 716 123

Jubilee Nederland is een coalitie van 42 Nederlandse maatschappelijke organisaties, waaronder Cordaid, Novib, Both ENDS, Wemos, Oikos en het Nederlands Instituut Zuidelijk Afrika.