STICHTING LOONWIJZER

Pensioengat doemt op voor meeste werkende vrouwen

Vrouwen lopen structureel achter bij mannen als het om pensioenopbouw gaat. Zo verwacht een op de tien mannen vanaf 65 alleen van de AOW te moeten rond komen. Maar bij vrouwen is dat het dubbele: ruim een op de vijf verwacht niet meer dan AOW. Ruim de helft van de mannen boven de 45 denkt straks voldoende pensioen te hebben (AOW, bedrijfspensioen, onroerend goed, koopsompolissen en dergelijke). Van de werkende vrouwen van 45 jaar en ouder verwacht maar een kwart over voldoende pensioen te zullen beschikken. Dit blijkt uit loonwijzer-onderzoek over 2003.
De Universiteit van Amsterdam/AIAS analyseerde de gegevens van 8600 mensen die meededen aan de permanente online enquête op www.loonwijzer.nl . Hiervan waren er 1359 ouder dan 45, dus van een leeftijd dat je serieus nadenkt over je pensioen en lang genoeg hebt gewerkt om aanspraken op pensioen te kunnen opbouwen.

Vrouwelijke werknemers in grote bedrijven staan er beter voor. Daar is vaak een pensioenfonds met verplichte deelname. Verder blijkt: hoe hoger de opleiding en hoe meer werkervaring, hoe hoger ook het huishoudinkomen, des te gunstiger de pensioenverwachting. Werkende vrouwen zonder partner zijn aanmerkelijk negatiever in hun pensioenverwachtingen. Alleenstaande werkende moeders die in deeltijd werken, kunnen een behoorlijke pensioenvoorziening wel vergeten. Als vrouwen met partner er vanwege de kinderen een paar jaar tussenuit gaan, dan zetten ook zij zich in hun pensioenopbouw op een achterstand die ze niet inlopen na herintreden. Ze worden dan namelijk lager ingeschaald doordat ze jaren werkervaring missen. En de pensioenpremie is nu eenmaal een percentage van het loon. Dus bij lager loon geringere pensioenopbouw.

Loonwijzer-onderzoek wordt gedaan op basis van via loonwijzer.nl verzamelde arbeids-markt- en loongegevens van werknemers. Loonwijzer (kwart miljoen bezoekers per maand) is van Universiteit van Amsterdam/Aias, FNV en Monsterboard.nl.
Meer informatie Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer. Tel. 06- 53977695

25 feb 04 10:18