Novem

25-02-2004
PERSBERICHT: 8 gemeenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden geven startsein voor de uitvoering van klimaatbeleid

Op 25 februari gaan de gemeenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden officieel van start met de uitvoering van een gezamenlijk klimaatbeleidsplan. Het ministerie VROM stelt voor de uitvoering van het plan subsidie beschikbaar. Het startsein wordt gegeven in het Van Andel-Spruijt Natuurcentrum waar de milieuwethouders van de acht gemeenten de subsidieaanvraag zullen ondertekenen.

Na een jaar hard werken ligt er een subregionaal klimaatbeleidsplan en hebben alle gemeenten hun bestuurlijk akkoord gegeven voor de uitvoering van het klimaatbeleid. Ook is er een klimaatcoordinator aangesteld, werkzaam bij de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid die een belangrijk rol vervult bij de uitvoering van maarliefst 22 projecten. De projecten zullen de komende vier jaar worden gerealiseerd. Naast energiebesparing, richten de projecten zich nadrukkelijk op het stimuleren van duurzame energie. Daarmee dragen de gemeenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bij aan het bereiken van de landelijke doelstellingen om 6% energiebesparing en 10% duurzame energie te behalen in 2010.

Tijdens de bijeenkomst in het Van Andel-Sprijt Natuurcentrum van (16.00.18.00 uur) zal de subsidie-aanvraag worden ondertekend en tezamen met klimaatbeleidsplan worden overhandigd aan heer Kerssies van Novem. Het ministerie VROM subsidieert de helft van de kosten van het beleidsplan. Daarnaast stelt de Provincie een bedrag beschikbaar vanuit het Beleidsplan Milieu en Water. De overige kosten betalen de gemeenten zelf.

BANS-klimaatconvenant
De subsidie van het Rijk (VROM) ontvangen de gemeenten in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). Dit convenant is in 2002 afgesloten tussen Rijk, provincies (IPO) en gemeenten (VNG). De inspanningen van gemeenten worden als belangrijk gezien bij het behalen van de landelijke doelstellingen.

Gemeenten kunnen op verschillende wijzen bijdragen aan het bereiken van de landelijke doelstellingen van het klimaatbeleid. Zo kan aandacht worden besteed aan de energie-prestaties en het gebruik van duurzame energie bij nieuwbouwlocaties. In milieu-vergunningen voor bedrijven kunnen energiebesparingseisen worden opgenomen.

Het klimaatbeleidsplan is uniek voor Zuid-Holland. Het is het eerste gemeenschappelijk klimaatbeleidsplan voor 8 gemeenten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gemeente Gorinchem. M.H. van Tetrode
Tel.: 0183-65 96 91

Overige informatie
Datum: 25 februari 2004
Adres: Van Andel-Spruijt Natuurcentrum
Plaats: Gorinchem
Tijdstip: 16.00 -18.00 uur.