Gemeente Voerendaal


Menuafbeelding

25/2/2004 - Resultaten jongerenonderzoek GGD bekend

In het schooljaar 2001-2002 heeft de Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst Oostelijk Zuid Limburg uitgebreid onderzoek verricht naar de jongeren op de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Parkstad Limburg. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs bekend geworden. Belangrijkste conclusies voor wat betreft de Voerendaalse jongeren (klas 4 voortgezet onderwijs) zijn:

Gezondheid: leerlingen uit Voerendaal ervaren bijna net zoveel problemen als gemiddeld in Limburg. Lager scoren problemen thuis en op school. Relatief weinig leerlingen geven aan dat ze een matige of slechte gezondheid hebben.

Riskant gedrag: voor wat betreft roken, overmatig alcoholgebruik, gebruik van cannabis, XTC en overige harddrugs is er weinig verschil met de Limburgse situatie. Het gebruik van paddos daarentegen ligt relatief hoog. Onveilig vrijen komt relatief weinig voor. Het percentage jongeren dat nooit sport buiten schoolverband is laag.

Probleemgedrag: met name spijbelen, plegen van winkeldiefstal en in mindere mate het dragen van wapens komt vaak voor. Vandalisme komt evenveel voor als elders in Limburg.

Veiligheid: relatief weinig jongeren voelen zich onveilig op school. Ook pesten op school komt minder voor dan elders in Limburg. Weinig jongeren zijn slachtoffer van diefstal of agressie.

Het complete rapport kunt u hier downloaden.
Zie het origineel