Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Half miljoen meer subsidie voor Europese jongerenprojecten

Europa ook best belangrijk voor jongeren

Utrecht, 23 februari 2004 - Het Europese Programma Jeugd heeft in 2004 2,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor buitenschoolse internationale activiteiten van Nederlandse jongeren en voor organisaties die met jongeren werken. Dat is een half miljoen euro meer dan in 2003. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar kunnen in aanmerking komen voor subsidie van het Europese Programma Jeugd. Er zijn subsidies voor uitwisselingen van groepen jongeren, voor het doen van Europees vrijwilligerswerk én voor plaatselijke initiatieven van jongeren. Bovendien kunnen organisaties die met of voor jongeren werken subsidies krijgen voor bijvoorbeeld Europese seminars, trainingen of studiebezoeken.

Het Programma Jeugd van de Europese Unie, dat voor Nederland is ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW, heeft tot en met 2006 subsidies beschikbaar voor jongerenprojecten binnen en buiten Europa. Doel van het Europees Programma Jeugd is jongeren in staat te stellen hun horizon te verbreden en ze op informele manier in contact te brengen met andere leefgewoonten en culturen. Jongeren die door sociale, economische of andere omstandigheden minder mogelijkheden hebben, hebben voorrang in het subsidieprogramma.

Subsidiemogelijkheden
Er zijn vijf verschillende subsidieprogrammas waar jongeren en organisaties die met of voor jongeren werken een beroep op kunnen doen:

* Jeugd voor Europa-uitwisselingen: een subsidie voor de uitwisseling van groepen jongeren uit liefst twee of meer landen om zes dagen tot drie weken gezamenlijke activiteiten te ondernemen.

* Europees Vrijwilligerswerk (EVS) geeft jongeren de mogelijkheid om gedurende een half jaar tot een jaar op individuele basis vrijwilligerswerk te doen in een ander land.
* Jongereninitiatieven: hierbij gaat het om een lokaal project dat door een groep jongeren is bedacht en wordt uitgevoerd.
* Ondersteunende maatregelen die vooral bedoeld zijn ter ondersteuning van jongerenwerkers, beleidsmakers en projectorganisatoren.

Met dertig landen
Het Europese Programma Jeugd werkt in alle landen van de Europese Unie. Daarnaast doen Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en de toekomstige lidstaten van de Europese Unie mee.

Meer informatie
Jongeren en organisaties die met of voor jongeren werken kunnen meer informatie over de subsidies van het Programma Jeugd van de Europese Unie vinden op de website www.programmajeugd.nl. Het secretariaat is tijdens kantooruren ook telefonisch te bereiken op (030) 230 65 50.