Provincie Flevoland




Bomen wijken voor veiligheid

De provincie gaat de verkeersonveiligheid van bomen langs wegen aanpakken. Bomen zullen op minimaal 6 tot 10 meter uit de kant van de weg moeten komen te staan. Bestaande wegbermen zijn vaak niet breed genoeg om de bomen op deze afstand te plaatsen. Bij hele waardevolle bomenrijen en bij te smalle wegbermen zullen maatregelen worden getroffen om de kans te verkleinen dat weggebruikers tegen bomen aanrijden.

Jaarlijks vallen er slachtoffers onder weggebruikers die van de weg afraken en tegen een boom aanrijden. In Flevoland zijn op provinciale wegen jaarlijks gemiddeld twee doden en 17 ernstig gewonden te betreuren. Langs de provinciale wegen met bomen blijkt dat meer dan 50% te dicht op de weg staat. De kans dat mensen tegen een boom rijden is dan aanmerkelijk groter. In de Noordoostpolder staan de bomen overigens dichter op de weg dan in de rest van Flevoland.

Zeker in Flevoland, waar de rijsnelheden hoog zijn, de provinciale wegen vaak lang en recht, en automobilisten vaak met een lage attentie rijden, is de kans dat men van de weg raakt relatief groot. De provincie acht het daarom erg belangrijk maatregelen te treffen om het aantal aanrijdingen met bomen te verminderen.

De bomen moeten op wegen met een maximum snelheid van 8o km per uur op minimaal 6meter uit de kant van het asfalt worden geplaatst. Op autowegen is dat op minimaal 10meter De komende jaren zal dit zoveel mogelijk worden gerealiseerd. Bestaande bomen die te dicht op de weg staan zullen worden gekapt en op grotere afstand worden nieuwe bomen ingeplant. Als de wegberm niet breed genoeg is moet daarvoor extra grond worden aangekocht. Als er meerdere rijen bomen staan kan de bomenrij het dichtst bij de weg worden gekapt.

Toch is het niet altijd mogelijk bomen op de gewenste afstand te plaatsen. In het plan van de provincie wordt daarom voorgesteld extra maatregelen te treffen om te voorkomen dat men tegen de boom aanrijdt. Er kan bijvoorbeeld een geleiderail worden geplaatst, de wegberm kan steviger worden gemaakt waardoor men meer kans heeft terug te sturen, extra bermplanken, palen plaatsen.

De provincie gaat dit jaar als eerste de gevaarlijkste wegen met bomen aanpakken. Voor de Dronterringweg zal binnenkort een plan worden vastgesteld om bomen te kappen en voor deel opnieuw in te planten. Bovendien zullen maatregelen worden getroffen op wegen met bomen in bochten.