Gemeente Stede Broec 25-2-2004
Controle gevaarlijke afvalstoffen

De West-Friese gemeenten starten binnenkort met het uitvoeren van milieucontroles van opslag en afvoer van gevaarlijke afvalstoffen. De actie loopt door tot mei. De controles worden uitgevoerd door gemeenten en politie. Overtredingen worden zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk aangepakt.

Het doel van de controles is tweeledig. Enerzijds willen de gemeenten de veiligheid in en rondom bedrijven verbeteren. Anderzijds willen zij bereiken dat gevaarlijke afvalstoffen worden afgevoerd naar bedrijven die hiervoor vergunningen hebben en die het afval op een verantwoorde manier verwerken.

Vooral drukkerijen, fotozaken, opslag- en transportbedrijven en schildersbedrijven worden gecontroleerd, maar ook andere bedrijven kunnen controles verwachten.

Ondernemers moeten op grond van de Wet milieubeheer een registratie bijhouden van de afvoer van het gevaarlijk afval. Om te kunnen controleren of het gevaarlijke afval wel naar daartoe bevoegde bedrijven wordt afgevoerd, wordt deze registratie gecontroleerd. Tijdens de controles wordt ook beoordeeld of de hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen die door de bedrijven worden afgegeven aan erkende inzamelaars, overeenkomen met de hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen die in de bedrijven ontstaan. Hierdoor kan worden bepaald of alle gevaarlijke afvalstoffen wel juist worden afgevoerd. Daarnaast wordt gecontroleerd of de opslag van gevaarlijke afvalstoffen aan de daarvoor geldende regels voldoet.

Wanneer overtredingen worden geconstateerd, wordt handhavend opgetreden. De gemeente zal de ondernemer eerst in de gelegenheid stellen de overtreding op te heffen. Is dat bij een hercontrole nog niet gebeurd, dan kan het college van burgemeester en wethouders een dwangsom opleggen of de overtreding opheffen op kosten van het bedrijf. Van alle aanschrijvingen aan bedrijven sturen de gemeenten ook afschriften naar het Openbaar Ministerie.

Het strafrechtelijke traject is aanzienlijk korter dan het bestuursrechtelijke traject: bij overtredingen van zogenoemde kernbepalingen maakt de politie direct proces-verbaal op. Hierna zal het Openbaar Ministerie de boete bepalen.

---

contacten
Taakveld Milieu- en Economische Zaken

---

producten
milieubeheer, vergunning of melding
milieu, handhaving